Liek na nezamestnanosť je v Poľsku sladký

, E15 Foto: SITA

Vedci z ekonomickej univerzity v Krakove chcú založiť po celom Poľsku 3200 včelárstiev. Týmto spôsobom chcú poraziť nezamestnanosť a o polovicu zdvihnúť v krajine produkciu medu.

Každé takéto včelárstvo má pozostávať zo šesťdesiatich úľov, z ktorých každý má vyprodukovať štyridsať kilogramov medu ročne. Doktor Peter Semkiw z oddelenia výskumu včiel puławského záhradníckeho inštitútu považuje také množstvo vyťaženého medu za reálne, hoci dnes úle v celonárodnom priemere dokážu dať polovicu.

Ak by bol projekt uskutočnený, nové včelárstvo by ročne generovala viac ako 7500 ton medu, čo zodpovedá polovici terajšej ročnej poľskej produkcii a tiež polovici objemu dovezeného medu.

Krakovský projekt je určený predovšetkým absolventom, nezamestnaným a ľuďom nad 50 rokov. Náklady na založenie chovu sa šesťdesiatich úľov autori projektu odhadujú na 88 tisíc zlotých (asi 21 tisíc eur), ročné prevádzkové náklady potom na 32 tisíc zlotých (7660 eur). Nové včelárstva sa však majú stať aj zdrojom dlhodobých solídnych príjmov.

Lesław Piecuch, jeden z autorov projektu, pre agentúru PAP uviedol, že na spoločný európsky trh mieri 140 tisíc ton medu z krajín mimo Európskej únie. Sú tu teda široké možnosti odbytu.

Doktor Semkiw z puławského inštitútu nespochybňuje, že v Poľsku je priestor pre takmer 200 tisíc nových včelích úľov, teda ani to, že tieto včely nájdu dostatok potravy. Počas uplynulého štvrťstoročia sa totiž počet včelích populácií v Poľsku znížil o polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy