Eurozóna jednoznačne nie je v deflácii, vyhlásil Draghi

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi zároveň uviedol, že banka je pripravená zakročiť proti hrozbám pre cenovú stabilitu

Eurozóna nezažíva defláciu, Európska centrálna banka (ECB) však ostražito sleduje potenciálne riziká pre cenovú stabilitu a v prípade, že to bude potrebné, zasiahne. Vyhlásil to vo štvrtok šéf ECB Mario Draghi. Podľa jeho slov domácnosti v eurozóne neotáľajú s nákupmi. To by bol podľa neho náznak nástupu deflácie. "S priemernou infláciou v eurozóne vo výške 0,8 % celkom jasne nie sme v deflácii,“ povedal Draghi. "Navyše, inflačné očakávania v strednodobom až dlhodobom horizonte sú stabilne v súlade s naším cieľom udržať mieru inflácie tesne pod hranicou dvoch percent,“ doplnil.

 

K nízkej inflácii podľa jeho slov prispeli nižšie ceny elektrickej energie. "Ostávame ostražití a ak sa objavia nejaké náznaky rizík pre cenovú stabilitu, sme pripravení konať,“ vyhlásil ďalej Draghi. Podľa ECB sa eurozóna postupne zotavuje, aj keď "pomalým a nevyrovnaným tempom“.

Po zasadnutí predstaviteľov ECB začiatkom mesiaca Draghi povedal, že banka nekonala, keďže chce získať viac informácií o hospodárskom raste a o výhľade vývoja inflácie. Banka taktiež chcela zhodnotiť vplyv nepokojov na rozvíjajúcich sa trhoch na eurozónu. Tretina analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters predpokladá, že ECB budúci týždeň zníži úrokové sadzby. Väčšina z nich počíta s redukciou v intervale od piatich do pätnástich bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy