Nálada v hospodárstve eurozóny sa zlepšila

Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje Európska komisia, stúpol vo februári na 101,2 bodu z januárovej smerom nahor revidovanej úrovne 101 bodov.

Nálada v ekonomike eurozóny sa vo februári zlepšila viac, ako sa očakávalo. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje Európska komisia, stúpol na 101,2 bodu z januárovej smerom nahor revidovanej úrovne 101 bodov. Už tretí mesiac po sebe je tak nad svojím dlhodobým priemerom 100 bodov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že februárová úroveň indexu bude 100,9 bodu.

Index podnikateľského prostredia vzrástol vo februári na 0,37 bodu z januárovej smerom nahor revidovanej úrovne 0,25 bodu. Dostal sa tak najvyššie od júla 2011 a prekonal očakávania, že bude iba vo výške 0,20 bodu. Z prieskumu Európskej komisie však zároveň vyplýva, že index odzrkadľujúci, aký vývoj inflácie spotrebitelia očakávajú v najbližších 12 mesiacoch, klesol na 13,6 bodu z januárových 15,1 bodu. Táto hodnota indexu poukazuje na riziko, že terajšie výrazné spomalenie inflácie v eurozóne by sa mohlo zmeniť na defláciu.

Európska centrálna banka, ktorá si zo strednodobého hľadiska želá infláciu udržiavať tesne pod úrovňou 2 %, uviedla, že si je vedomá rizík a je pripravená konať. Banka však zdôraznila, že v súčasnosti nevidí v eurozóne riziko deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy