Brazílska ekonomika sa na konci vlaňajška nečakane oživila

Brazílska ekonomika v poslednom kvartáli uplynulého roka nečakane výrazne vzrástla a vyhla sa recesii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v posledných troch mesiacoch 2013 medzikvartálne zvýšil o 0,7 %, uviedol brazílsky štatistický úrad. To znamená, že tempo rastu bolo výrazne vyššie, než predpovedali experti, ktorí počítali s nárastom len o 0,3 %. Brazílska ekonomika v 3. štvrťroku klesla o 0,5 %. Keďže v poslednom kvartáli 2013 opäť vzrástla, vyhla sa recesii, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce kvartálne poklesy HDP.
Aj napriek návratu k rastu brazílska ekonomika nie je v dobrej kondícii. Produkcia výrobného sektora sa v 4. kvartáli znížila o 0,2 % a priemysel klesol o 0,9 %. Súkromná spotreba naopak vzrástla o 0,7 %, to znamená viac než dvakrát rýchlejšie ako v lete. Verejná spotreba sa zvýšila o 0,8 %.
Vláda svojou politikou vysokých výdavkov prispela k zrýchleniu inflácie, na to brazílska centrálna banka zareagovala zvýšením kľúčovej úrokovej sadzby o pol percentuálneho bodu na 10,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy