Freddie Mac dosiahla aj v 4. kvartáli zisk, už deviaty kvartál po sebe

Americká hypotekárna agentúra Freddie Mac dosiahla aj v 4. štvrťroku 2013 nárast zisku, už deviaty kvartál po sebe. Vďačí za to zvyšujúcim sa cenám domov, ktoré jej umožnili znížiť objem rezerv na krytie strát z hypotekárnych úverov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Presnejšie, čistý zisk Freddie Mac sa za tri mesiace do konca decembra takmer zdvojnásobil na 8,6 miliardy USD (6,30 miliardy eur) zo 4,5 miliardy USD v rovnakom období 2012.
Spoločnosť, ktorá je menšou z dvoch kľúčových hypotekárnych agentúr v USA (druhou je Fannie Mae), zároveň oznámila, že na budúci mesiac vyplatí americkému ministerstvu financií dividendu vo výške 10,4 miliardy USD. Freddie Mac tak spolu s dividendami za 4. kvartál zaplatí vláde na dividendách celkovo 81,8 miliardy USD, čo je viac ako záchranný balík vo výške 71,3 miliardy USD, ktorý jej ministerstvo financií poskytlo počas globálnej finančnej krízy v roku 2008.
Za celý rok 2013 dosiahla hypotekárna agentúra zisk 48,7 miliardy USD, čo je najvyšší ročný príjem v jej histórii. V roku 2012 ukončila napríklad hospodárenie so ziskom 11 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy