Telefónica zaznamenala za minulý rok pokles zisku

Španielska spoločnosť Telefónica zaznamenala v 4. kvartáli aj za celý minulý rok pokles zisku. Odôvodnila to nižšími tržbami v Európe, a tiež oslabením lokálnych mien v Latinskej Amerike. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Presnejšie, prevádzkový zisk spoločnosti vlani klesol medziročne o 10,1 % na 19,08 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters však očakávali ešte horší výsledok, a to zisk v priemere 18,96 miliardy eur.
Telefónica dosiahla vlani globálne tržby 57,06 miliardy eur. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí počítali s tržbami 56,99 miliardy eur. Obrat firmy v Latinskej Amerike, ktorá sa podieľa približne 51 % na celkových tržbách, sa v lokálnych menách vlani zvýšil o 9,6 %, ale oslabenie brazílskej, argentínskej a venezuelskej meny skresalo tržby z týchto krajín o 7,5 percentuálneho bodu.
Práve príjmy z Latinskej Ameriky pomohli španielskej firme zmierniť vplyv slabších tržieb v Európe, ktoré vlani klesli o 8,6 %, na jej celkové výsledky.
V 4. kvartáli 2013 sa prevádzkový zisk spoločnosti znížil medziročne o 8,7 % na 4,98 miliardy eur. To je ale lepší výsledok, ako pokles zisku na 4,91 miliardy eur, ktorý predpovedali analytici. Tržby firmy sa v poslednom kvartáli 2013 znížili o 9 % na 14,4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy