Dôvera v ekonomiku eurozóny vo februári prekvapujúco vzrástla

Dôvera v ekonomiku eurozóny vo februári prekvapila, keď opäť vzrástla, už desiaty mesiac po sebe, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesne. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK) kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja v regióne, indikátor ekonomického sentimentu (IES), vo februári vzrástol na 101,2 bodu z januárových 101 bodov. Analytici pritom odhadovali, že jeho hodnota tento mesiac klesne na 100,7 bodu.
Hlavným dôvodom februárového rastu IES bolo zlepšenie nálady najmä v stavebnom sektore a tiež v sektore služieb, v maloobchode a v priemysle. No na druhej strane, spotrebiteľom v krajinách, ktoré platia eurom, sa tento mesiac zhoršila nálada.
Prieskum EK ukázal, že indikátor dôvery podnikateľov v priemyselnom sektore sa vo februári zvýšil na -3,4 bodu z -3,8 bodu v januári, hodnota ukazovateľa dôvery v sektore služieb vzrástla na 3,2 bodu z januárových 2,4 bodu, v maloobchode stúpla na -2,9 bodu z -3,4 bodu a dôvera v stavebníctve sa zlepšila na -28,5 bodu z januárových -29,8 bodu.
Ale zároveň index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne vo februári klesol na -12,7 bodu z -11,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom sú obavy domácností z nezamestnanosti, zo zníženia úspor, ale aj z ďalšieho vývoja situácie v ekonomike.
Ďalší prieskum EK zase odhalil, že podnikateľská dôvera v eurozóne vo februári vzrástla na 0,37 bodu z januárových 0,25 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy