Počet nezamestnaných v Nemecku klesol

Počet ľudí bez práce v najväčšej európskej ekonomike sa vo februári zmenšil o 14 tis. na 2,914 milióna, čiže sa dostal najnižšie od septembra 2012.

Počet nezamestnaných v Nemecku vo februári klesol na najnižšiu úroveň za takmer 1,5 roka. Považuje sa to za dobré znamenie pre domáci dopyt, od ktorého vláda krajiny očakáva, že pomôže tohtoročnému hospodárskemu rastu. Nemecký úrad práce vo štvrtok informoval, že počet ľudí bez práce v najväčšej európskej ekonomike sa znížil o 14 tis. na 2,914 milióna. Znamená to, že počet nezamestnaných je najnižší od septembra 2012.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že počet uchádzačov o zamestnanie sa vo februári zníži o 10 tisíc. Počet ľudí bez práce v Nemecku klesá už tretí mesiac po sebe. Miera nezamestnanosti sa však nezmenila a zostala na úrovni 6,8 %. Je to v súlade s očakávaniami analytikov. Nemecký štatistický úrad vo štvrtok uviedol, že zamestnanosť v krajine stúpla na rekordnú úroveň takmer 42 mil. pracovníkov.

„Nemecký trh práce podporuje naše očakávania, že mzdy sa tiež zvýšia, čo by sa malo premietnuť do vyššej spotreby,“ povedal Christian Schulz z Berenberg Bank. „To by malo Nemecku umožniť spoliehať sa na domáci dopyt, pokiaľ ide o hospodársky rast v roku 2014, keďže export by mohol byť pod určitým tlakom pre krízu v nových trhových ekonomikách,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy