Film stiahnutý za sekundu: Super rýchla mobilná sieť príde už za šesť rokov

, ČTK Foto:SITA

Celovečerný film vo vysokom rozlíšení za jedinú sekundu si stiahnete pravdepodobne až okolo roku 2020. Vyvíjaná sieť 5G ale bude primárne určená pre komunikáciu medzi prístrojmi nazývanými "internetové veci".

V skutočnosti bude sieť vybudovaná pre autá, chladničky, inteligentné hodinky, žiarovky, alebo aj zubné kiefky a celú škálu ďalších každodenných vecí, aby spolu mohli komunikovať on – line v rámci nového fenoménu. Zvládnutie takejto novej prevádzky je kľúčovou výzvou pre operátorov, ktorí sa zišli na kongrese organizovanom v španielskej Barcelone.

Celosvetovo sa dátová prevádzka generovaná mobilnými zariadeniami zvýši do roku 2018 zhruba jedenásťnásobne, uviedol americký výrobca telekomunikačných zariadení Cisco. Avšak prevádzka generovaná prepojenými objektmi, nazývaná ako M2M komunikácia, bude už do roku 2015 väčšia ako prevádzka všetkých mobilných telefónov na svete.

"Mobilné siete budú musieť do roku 2020 tisícnásobne posilniť kapacitu, aby sa vyrovnali s obrovským nárastom M2M prevádzky, a aby sa zabránilo časovým oneskoreniam," povedal vysoký predstaviteľ fínskej skupiny Nokia Solutions Network Ulrich Dropmann. Mnoho objektov bude posielať len hŕstku dát, ale ich spoločný prúd bude značný, dodal.

5G siete budú spustené v roku 2020 so širším rozšírením od roku 2025, uviedol Frédéric Pujol z konzultantskej skupiny IDARE. Predstava 5G sietí sa môže zdať veľmi vzdialená krajinám, kde ešte neboli zavedené ani 4G siete. Ale v štátoch s najvyššou úrovňou prepojenia, ako je napríklad Južná Kórea, už operátori zavádzajú pokročilé verzie 4G, aby zvládli rastúci dopyt. "Ak sa teraz nepripravíme na budúcu generáciu, potom čoskoro dosiahneme hraníc, ktoré môže 4G ponúknuť," povedal Thibaut Kleiner, ktorý je poradcom eurokomisárky pre nové technológie Neelie Kroesovej.

Vo svete, ktorý je čím ďalej tým závislejší na mobilných sieťach, je tak v stávke nesmierne veľa. A zároveň vo svete, kde Európe hrozí, že začne zaostávať. Jej posledným veľkým úspechom na tomto poli bolo vytvorenie GSM, teda 2G siete na konci 90. rokov. Aby sa vrátila späť do hry, spustila Európska komisia koncom minulého roka iniciatívu známkou ako 5G PPP (verejno-súkromné partnerstvo) s cieľom vyvinúť novú sieť. Táto iniciatíva nabáda k väčšej spolupráci výrobcov zariadení a prevádzkovateľov sietí. Brusel na tento projekt vyčlenil 700 miliónov eur do roku 2020 a rovnakú sumu dodá súkromný sektor. Pre porovnanie, juhokórejské ministerstvo pre vedu minulý mesiac oznámilo spustenie projektu rozvoja 5G s rozpočtom 1,6 bilióna wonov (necelá miliarda eur). "Krajiny v Európe, Čína a Spojené štáty sa veľmi snažia o rozvoj 5G technológií. Veríme, že na tomto trhu bude v priebehu niekoľkých rokov ostrý boj," uviedlo juhokórejské ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy