Putin vyhlásil armáde v strednom a západnom Rusku poplach

, patria Foto:SITA

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil vykonať náhlu komplexnú previerku bojovej pohotovosti vojsk v západnom a centrálnom Rusku. Oznámila to agentúra ITAR - TASS s odvolaním sa na ministra obrany. Ukážka ruskej bojaschopnosti nasledovala po tom, čo Moskva opakovane vyjadrila nevôľu nad pádom režimu v Kyjeve, kde sa k moci dostali stúpenci zblíženia krajiny s Európskou úniou.

"V súlade s prezidentovým rozkazom dnes o 14:00 (11:00 SEČ) bol nečakane vyhlásený poplach u vojsk Západného vojenského okruhu, ako aj u 2. armády Centrálneho vojenského okruhu, velenia protivzdušnej a kozmickej obrany, výsadkových vojsk, bombardovacieho a dopravného letectva," uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Cvičenie podľa neho potrvá do 3. marca.

Putin sa verejne k situácii v "bratskej republike", ako o Ukrajine hovorí, nevyjadril od pádu režimu Viktora Janukovyča. Ruský premiér Dmitrij Medvedev zasa vyjadroval obavy o osud Rusov na Ukrajine jazykom podobným rétorike počas rusko – gruzínskej vojny v auguste 2008.

Agentúra AP dnes pripomenula obavy z prípadného ruského vojenského zásahu na Kryme, kde sa tamojší Rusi búria proti novému ukrajinskému vedeniu v Kyjeve. Šéfka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková ale takýto scenár označila za nemožný.

Severoatlantická aliancia medzitým prostredníctvom svojho politického šéfa vyjadrila očakávanie, že všetci hráči na scéne budú plne rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen podľa agentúry ITAR – TASS súčasne ubezpečil, že "dnešná Ukrajina má naliehavejšie problémy" ako vstup do NATO, akokoľvek zostávajú dvere do aliancie otvorené.

Ukrajinská polícia dnes musela zasahovať v Simferopole, čo je správne stredisko autonómneho Krymu. Prinútili ju k tomu dva znepriatelené tábory demonštrantov pred sídlom regionálneho parlamentu. Pred snem prišlo podľa agentúry AP zhruba 10 000 krymských Tatárov, aby podporili nové ukrajinské vedenie.

Tvrdá konfrontácia medzi oboma tábormi podľa agentúry ITAR – TASS trvá už niekoľko hodín. Zástup, zhromaždený pod ruskými vlajkami a skandujúcich "Rusko, Rusko!", sa medzitým rozrástol z niekoľkých stoviek na niekoľko tisíc ľudí. "Ľudia sa tu zišli, aby bránili svoje dejiny, svoj ​​jazyk a svoju kultúru," vyhlásil Sergej Axenov zo združenia Ruská jednota.

Vedenie krymského parlamentu sa medzitým radí, kedy zvolá zasadnutie snemu, proti čomu sa kategoricky stavia predáci krymských Tatárov.

Na strategicky dôležitom Kryme, ktorý je aj základňou ruskej čiernomorskej flotily, sa zrejme najvýraznejšie rysuje rozdelenie Ukrajiny potom, čo protestné hnutie donútilo proruského prezidenta Viktora Janukovyča k úteku. Situácia budí obavy, že východ krajiny neuzná autoritu nového dočasného vedenia krajiny.

Krymskí Tatári, ktorí sa aktívne podieľali na protestoch proti Janukovyčova režimu, majú v sebe hlboko zakorenenú nevôľu voči Kremľu, ktorý ich počas druhej svetovej vojny nechal z polostrova masovo deportovať.

Ruskí zákonodarcovia počas utorkovej návštevy Krymu tvrdili, že Moskva chce ochrániť ruskojazyčných obyvateľov polostrova, čo vyvolalo obavy z ruského vojenského zásahu. To ale dnes poprela predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková. "Takýto scenár nie je možný," povedala.

Demonštranti na kyjevskom námestí Nezávislosti sa dohodli s vodcami politických strán, že už v stredu večer na Majdane predstavia novú vládu. Podľa dohody bude vraj niekoľko rezortov zverených  zástupcom verejnosti. Strana UDAR navrhla, aby v každom ministerstve vznikla "rada verejnosti", ktorej delegát by mal byť nominovaní do funkcie námestníka ministra. Rada Majdan, orgán zložený zo zástupcov demonštrantov, takisto vymenovala trojčlenný výbor, ktorý má v budúcnosti o kľúčových otázkach štátnej správy rokovať s politickými stranami.

Ceremoniál predstavenia a údajne aj potvrdenia novej vlády sa má na námestí Nezávislosti odohrať v stredu o 18:00 SEČ. Hodinu predtým sa má v centre metropoly konať veľké zhromaždenie ukrajinskej verejnosti.

Podľa informácií z parlamentných kruhov je horúcim favoritom na post dočasného ukrajinského premiéra zástupca strany Vlasť, bývalý šéf parlamentu a minister Arsenij Jaceňuk. Napísal to dnes denník Ukrajinská pravda. Vodca hnutia UDAR Vitalij Kličko ani šéfka strany Vlasť Julija Tymošenková o funkciu predsedu vlády záujem nemajú. Do úvahy údajne pripadá aj podnikateľ a nezávislý poslanec Petro Porošenko, k svojej kandidatúre sa ale zatiaľ nevyjadril.

Podľa kyjevského rozhlasu parlament počíta s tým, že všetci členovia budúceho kabinetu budú povinní prejsť lustráciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy