Argentína zaplatí Repsolu 5 miliárd USD za znárodnenie podielu v YPF

Španielska ropná spoločnosť Repsol sa dohodla na urovnaní sporu s Argentínou. Vláda v Buenos Aires zaplatí španielskej firme 5 miliárd USD (3,63 miliardy eur) za znárodnenie jej podielu v najväčšej argentínskej ropnej spoločnosti YPF v roku 2012. Produkcia Repsolu v dôsledku toho klesla o zhruba polovicu. Informoval o tom britský portál BBC.
Španielsky koncern pôvodne požadoval odškodné vo výške 10,5 miliardy USD. A hoci je konečná suma o viac ako polovicu nižšia, Repsol označil dohodu za pozitívny krok, pretože pomohla ukončiť právnu neistotu a posilní jeho financie.
Podľa šéfa Repsolu Antonia Brufaua už len fakt, že obe strany po rokoch sporov nakoniec dospeli k priateľskej dohode, je pozitívny.
Argentína zaplatí Repsolu vládnymi dolárovými dlhopismi, ktoré bude môcť španielska firma kedykoľvek predať.
Dohoda pomôže Argentíne znova prilákať zahraničných investorov. Krajina má bohaté zásoby bridlicového plynu a ropy, ktoré patria medzi najväčšie na svete a pri prieskume a ťažbe potrebuje špičkovú techniku aj pomoc zahraničných expertov.
Argentínska vláda zoštátnila kontrolný, 51-% balík Repsolu v spoločnosti YPF v apríli 2012 bez toho, aby španielskej firme vyplatila akúkoľvek náhradu. Ako dôvod uviedla, že investície španielskej firmy nedosiahli úroveň, na ktorej sa v minulosti Repsol s vládou dohodol. Krok šokoval zahraničných obchodných partnerov Argentíny, ktorí potom výrazne obmedzili svoje investície v krajine. Repsol následne začal požadovať odškodnenie vo výške 10,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy