Len na skok od nás: Tu sa skutočne oplatí byť dôchodcom!

, Pensions & Investments Foto:SITA

Natixis zverejnila svoj najnovší zoznam, z ktorého sa dozviete, ktoré sú najbezpečnejšie krajiny, pokiaľ ide o vyšší vek. Podľa Globálneho dôchodkového indexu 2014 je ideálnym miestom pre seniorov Švajčiarsko, Rakúsko a Nórsko. Slovensko sa umiestnilo zo 150 hodnotených krajín na 22. mieste.

Výsledný index sa vypočíta na základe 20 ukazovateľov zo štyroch rôznych oblastí, ktoré sa hodnotia nezávisle na sebe. Zmeniť poradie môže okrem iného individuálny príjem a finančná situácia, ale aj kvalita zdravotných služieb, kvalita života a ďalšie sociálno-ekonomické faktory, píše Pensions & Investments.  

Niekoľko poskytovateľov hodnotí dôchodkové systémy rôznych krajín sveta, jedným z nich je aj francúzska Natixis Global Asset Management, ktorá nedávno zverejnila výsledky čerstvého indexu. Ukázalo sa, že Švajčiarsko prevzalo vedenie od Nórska, ktoré v minulom roku podľa Global Retirement Indexu rebríček viedlo. Medzi desiatku najlepších krajín sa prebojovali len dve mimoeurópske, Austrália a Nový Zéland. Amerika je na zozname len na 19. mieste. Najväčší skok si pripísali Nový Zéland a Island, obe krajiny si dokázali polepšiť aspoň o 10 miest oproti minulému roku a podarilo sa im aj preniknúť do Top 20. Naproti tomu napríklad Japonsko vypadlo z hornej časti zoznamu, rovnako ako aj Slovinsku a Slovensko, ktoré bolo vlani ešte 18-te. Maďarsko je z okolitých krajín na 43. priečke, Česká republika na 16. a Rakúsko sa dostalo tento rok dokonca "na bedňu". Poľsko skončilo tento rok tridsiate.

 2014 Global Retirement Index
 poradie  2013  2014
 1 Nórsko Švajčiarsko
 2 Švajčiarsko Nórsko
 3 Luxembursko Rakúsko
 4 Švédsko Švédsko
 5 Rakúsko Austrália
 6 Fínsko Dánsko
 7 Holandsko Nemecko
 8 Dánsko Fínsko
 9 Nemecko Nový Zéland
 10 Francúzsko Luxembursko
 18 Slovensko  
 22   Slovensko
 zdroj: natixis  

Predseda Natixis Global Asset Management, John T. Hailer vo svojom komentári vysvetlil, že finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu sú stále vzácnejšie a že v budúcnosti by sa o zabezpečenie si príjmu na dôchodku mali čoraz viac postarať ľudia sami. Zatiaľ len veľmi málo jedincov plánuje svoju starobu, ale niet pochýb o tom, že budúcnosť patrí starostlivosti o seba samého.

Súvisiace články

Aktuálne správy