Francúzsko bude trestať firmy, ktoré zatvárajú továrne

, ČTK. Foto SITA

Francúzsky parlament prijal kontroverzný zákon, ktorý trestá pokutou veľké firmy zatvárajúce "životaschopné" továrne. Pokuta môže dosiahnuť až dve percentá firemných tržieb, uviedla agentúra Reuters.

Zákon núti vedenie firmy s viac ako 1000 zamestnancami, ktorá chce uzavrieť nejakú svoju továreň, aby predtým najmenej tri mesiace pre ňu hľadala kupca. Keď to neurobí, dostane pokutu 28 000 eur  na jedno zrušené pracovné miesto, až do maxima dvoch percent svojich ročných tržieb.

Florange. Tak sa hovorí zákonu podľa mesta v severovýchodnom Francúzsku, kde oceliarska skupina ArcelorMittal plánovala uzavrieť nerentabilný podnik.

ArcelorMittal Tailored Blanks v senickom priemyselnom parku
Pre budúceho francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda sa to stalo jedným zo symbolov jeho kampane v roku 2012. Závod vo Florange sa nakoniec zavrel, zákon ale plní Hollandeho sľub, ktorý vtedy dal zamestnancom.

Zákon vyvolal ostrú kritiku z oboch strán a prudké debaty o priemyselnej politike. Podľa zamestnávateľov tým Hollande porušuje sľub, že bude ústretovejší voči podnikaniu, pre odbory zase zákon nezachádza v ochrane pracovníkov dosť ďaleko. Podľa ekonómov povedie sťaženie možnosti uzatvárať stratové prevádzky a prílišná ochrana zamestnancov len k zachovaniu vysokej nezamestnanosti v krajine, pretože odrádza podnikateľov od investícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy