Ďalšie uvoľnenie čínskej meny je zrejme na spadnutie

, Colosseum Foto:SITA

Jüan oslabil o 0,5 percenta, čo je pre väčšinu ostatných mien len malý pohyb. To ale neplatí pre čínsku menu. Jej kurz je kontrolovaný a volatilný len veľmi zriedka. Podobný pokles bol zaznamenaný v novembri 2010.

Čínsky jüan v piatok klesol voči americkému doláru najviac za posledné tri roky. Za týmto poklesom stoja špekulácie, že sa centrálna banka snaží zabrzdiť posilňovanie meny a znížiť tak silný prílev zahraničného kapitálu.

Obchodníci a analytici boli prekvapení rozhodnutím centrálnej banky spomaliť rast jüanu a mnoho z nich tak obmedzilo stávky na jeho posilňovanie. Od roku 2005 mena posilnila o 33 percent, čo bolo spôsobené aj prílivom tzv. horúcich peňazí, ktoré chceli ťažiť z rastúceho trendu jüanu. Týmto v krajine vzniká prebytok peňazí a centrálnej banke komplikujú snahu o obmedzenie rastu bankových úverov.

Prostredníctvom Čínskej ľudovej banky vláda kontroluje kurz jüanu veľmi prísne. Stanovená referenčná sadzba umožňuje obchodovanie meny o 1 percento vyššie alebo nižšie každý deň. Po rýchlom posilňovaní v posledných mesiacoch však centrálna banka znížila toto pásmo minulý týždeň o 0,2 percentuálneho bodu.

Mena sa hojne obchoduje mimo pevninskú Čínu a to predovšetkým v Hongkongu, kde špekulanti realizujú najväčšiu časť nákupov a predajov meny. Tu jüan stratil 0,8 percenta.

Prílev kapitálu do Číny a priame zahraničné investície v minulom roku skokovo vzrástli, čo podčiarkuje optimistický výhľad zahraničných investorov na ekonomický vývoj krajiny. Bežný účet, ktorý predstavuje predovšetkým obchodné platby, zostal minulý rok v prebytku, napriek tomu sa však kladné saldo znížilo na 188,6 miliardy dolárov oproti roku 2012, kedy dosahovalo 193,1 miliardy. Devízové ​​rezervy boli koncom minulého roka na rekordnej úrovni 3,82 bilióna amerických dolárov.

Podľa niektorých analytikov piatkový pokles čínskej meny naznačuje, že centrálna banka postupne pripravuje cestu k rozšíreniu fixného pásma svojej meny, aby ju mohla nechať obchodovať voľnejšie. PBoC však v stredu oznámila, že tohtoročné prípadné rozšírenie obchodného pásma meny prebehne bežným spôsobom.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy