Litva chce, aby sa najväčšie banky zapojili do záťažových testov ECB

Litovská centrálna banka tlačí na trojicu najväčších bánk v krajine, aby sa zapojili do najbližších záťažových testov pod taktovkou Európskej centrálnej banky (ECB). Pobaltská republika chce totiž nasledovať svojich susedov v regióne a stať sa 19. členom eurozóny. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Centrálna banka vo Vilniuse minulý mesiac vyzvala litovské dcéry škandinávskych bánk SEB, Swedbank a DNB banka, aby sa podrobili kontrole kvality svojich aktív podľa metodiky ECB predtým, ako sa Litva stane členom menovej únie. Agentúre Bloomberg to potvrdila Aldona Jočieneová, riaditeľka pre bankový dohľad v centrálnej Lietuvos Banke.
„Konečné rozhodnutie o termíne a príprave na testy sa očakáva na jar,“ uviedla a dodala, že banky dostali informácie o tom, ako testy prebiehajú. Okrem toho, centrálna banka rokuje aj s nezávislými expertmi, ktorí sa pravdepodobne zapoja do tohto procesu.
Litva očakáva, že Európska únia bude rozhodovať o jej vstupe do eurozóny v júli tohto roka. Ak ho lídri únie schvália, na trojicu najväčších litovských bánk bude dohliadať ECB v rámci svojich nových právomocí, ktoré nadobudnú platnosť v novembri. Ale predtým, ako ECB prevezme dohľad nad litovskými bankami, musia absolvovať záťažové testy.
Litva aj v prípade, že dostane zelenú, nevstúpi do eurozóny skôr ako 1. januára 2015. A tak bude možno nútená počkať, kým vláda vo Vilniuse nepredloží formálnu žiadosť o prijatie do eurozóny, aby mohla ECB zahrnúť litovské banky do záťažových testov.

Súvisiace články

Aktuálne správy