ECB neeviduje deflačné riziká, tvrdí Praet

Nízka inflácia môže znamenať riziko, v súčasnosti je však najmä výsledkom potlačených cien potravín a energií, uviedol člen Výkonnej rady ECB Peter Praet.

Európska centrálna banka (ECB) v súčasnosti neeviduje deflačné riziká ani signály, že spotrebitelia v eurozóne pod vplyvom očakávaní ďalšieho poklesu cien odkladajú nákupy. Vyhlásil to člen Výkonnej rady ECB Peter Praet. Nízka inflácia môže znamenať riziko, v súčasnosti je však najmä výsledkom utlmených cien potravín a vysoko nestabilných cien energií, uviedol Praet, ktorého citoval v utorok belgický denník De Standaard. Na spomaľovanie rastu cien môže pôsobiť aj slabý dopyt a vysoká nezamestnanosť v menovej únii, dodal predstaviteľ ECB.

Inštitúcia podľa neho očakáva, že slabá inflácia v strednodobom horizonte pretrvá. Podľa aktuálnych údajov štatistického úradu EÚ Eurostat bola inflácia v menovej únii v januári na úrovni 0,8 %. ECB za cenovú stabilitu považuje mieru inflácie, ktorá by sa mala v strednodobom horizonte udržať tesne pod hranicou 2 %.

ECB tento mesiac potvrdila úrokové sadzby na rekordných minimách. O prípadnom ďalšom uvoľnení monetárnej politiky banka podľa svojho prezidenta Maria Draghiho rozhodne na základe nových údajov z ekonomiky. Najbližšie zasadnutie menovej rady ECB sa uskutoční 6. marca, kedy bude mať banka k dispozícii aktualizovaný výhľad inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy