Francúzskym podnikateľom sa ani vo februári nezlepšila nálada

Francúzskym podnikateľom sa ani vo februári nezlepšila nálada a ich dôvera v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny zostala na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Vyplýva to z prieskumu štatistického úradu Insee, ktorý zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa výsledkov prieskumu index podnikateľského sentimentu vo Francúzsku vo februári stagnoval na úrovni 100 bodov, na ktorej sa drží už tri mesiace v rade. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Prieskum tiež odhalil, že zahraničné aj domáce objednávky na výrobky francúzskeho priemyslu mierne klesli, čo sa odrazilo aj na znížení indexu očakávanej produkcie na -6 bodov vo februári z januárových -4 bodov.
Francúzska ekonomika v 4. kvartáli minulého roka ožila po stagnácii v predchádzajúcom štvrťroku. Hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa v období október až december 2013 zvýšil o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.
Centrálna banka v Paríži ale predpovedá, že už 1. štvrťroku 2014 druhá najväčšia ekonomika eurozóny pravdepodobne spomalí. Odhaduje, že HDP Francúzska za tri mesiace do konca marca stúpne medzikvartálne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy