Nemecká ekonomika v 4. kvartáli posilnila o 0,4 %

Motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky bol v závere vlaňajška zahraničný obchod, domáci dopyt klesol

Nemecká ekonomika v štvrtom kvartáli posilnila. Podporil ju zahraničný obchod, kým domáci dopyt, ktorý bol motorom rastu vo väčšej časti roka, oslabil. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medzikvartálne posilnil o 0,4 % po raste o 0,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. V medziročnom porovnaní sa ekonomika zväčšila o 1,3 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny, ktorý potvrdil svoj skorší odhad.

Príspevok zahraničného obchodu na tvorbe HDP dosiahol 1,1 % percentuálneho bodu, domáci dopyt naopak z výkonu ekonomiky ubral 0,7 percentuálneho bodu. Z domácej ekonomiky vyšli v závere roka podľa štatistikov „zmiešané signály“. Kapitálové investície výrazne vzrástli a veľké podniky redukovali zásoby, verejné výdavky však stagnovali, pričom súkromná spotreba klesla, uviedol štatistický úrad.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere roku 2012 sa v prvom kvartáli 2013 opäť zotavila. Po vlaňajšom miernom raste o 0,4 % prognózuje vláda v Berlíne v tomto roku posilnenie výkonu ekonomiky o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy