Ukrajinské dlhopisy a akciový index rastú, ale mena oslabuje

Ukrajinské dlhopisy dnes rastú a akciový index dosiahol najvyššiu úroveň za takmer 18 mesiacov. Je to reakcia na správy, že ukrajinský parlament pracuje na vytvorení vlády národnej jednoty, ktorá by krajinu priviedla k voľbám a pomohla jej odvrátiť hrozbu bankrotu.

Ukrajinské dlhopisy dnes rastú a akciový index dosiahol najvyššiu úroveň za takmer 18 mesiacov. Je to reakcia na správy, že ukrajinský parlament pracuje na vytvorení vlády národnej jednoty, ktorá by krajinu priviedla k voľbám a pomohla jej odvrátiť hrozbu bankrotu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Výnos z ukrajinských dolárových dlhopisov splatných v roku 2023 dnes klesol o 84 bázických bodov na 9,6 % a dosiahol najnižšiu úroveň od 28. januára. Ukrajinský akciový index UX naopak vzrástol o 9 % a je najvyššie od septembra 2012, a to aj napriek tomu, že podľa odhadov bude Kyjev potrebovať len tento rok finančnú pomoc vo výške zhruba 35 miliárd USD (25,53 miliardy eur), aby sa vyhol bankrotu.

Európski ministri zahraničných vecí minulý týždeň pomohli sprostredkovať dohodu, ktorá ukončila tri mesiace protivládnych protestov a násilností v Kyjeve. Poslanci ukrajinského parlamentu odvolali prezidenta Viktora Janukovyča a cez víkend dočasne poverili výkonom jeho funkcie predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova. Zároveň rokujú o vytvorení prechodnej vlády, ktorá krajinu privedie k voľbám a zabráni štátnemu bankrotu.

Ukrajinská mena hrivna však dnes opäť oslabila a klesla o 3,5 % na 9,275 UAH/USD. Prehĺbila tak svoje straty v tomto roku. Od začiatku januára sa hodnota hrivny znížila o 11 %.
Ukrajina zápasí s rekordným deficitom bežného účtu. Jej devízové rezervy sa vlani znížili o 28 % a na konci januára dosiahli 17,8 miliardy USD, čo je najnižšia úroveň od roku 2006.
Kyjev pritom musí do konca roka 2015 uhradiť pohľadávky vo výške 17 miliárd USD bez úrokov, pričom už v júni tohto roka mu vyprší splatnosť dlhopisov v hodnote 1 miliardy USD.
Analytici odhadujú, že devízové rezervy Kyjeva ešte klesnú, na zhruba 12 miliárd USD a hrivna ďalej oslabí na približne 12 UAH/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy