Guvernér talianskej centrálnej banky žiada pomôcť komerčným ústavom

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco dnes vyzval na "oveľa ambicióznejšiu akciu", aby sa miestne komerčné ústavy zbavili rastúcich nedobytných úverov.

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco dnes vyzval na „oveľa ambicióznejšiu akciu“, aby sa miestne komerčné ústavy zbavili rastúcich nedobytných úverov. Tie sú najväčším problémom tretej najsilnejšej ekonomiky eurozóny.
Viscovo vyjadrenie sa pokladá za podporu návrhu na vytvorenie konsolidačnej banky. Na jej kontá by sa z úverových ústavov predisponovali nenávratné pohľadávky, čím by sa vyčistili ich bilancie.
Taliansko by malo založiť konsolidačnú banku, čím by urobilo to isté, čo už realizovali Španielsko a Slovinsko; alebo by malo podporiť poskytovateľov úverov, aby vytvorili vnútorné štruktúry, ktoré by si dokázali poradiť s nesplácanými pohľadávkami klientov. Britský denník Financial Times tento týždeň uviedol, že talianska banka Intesa Sanpaolo sa ideou zaoberá.
Talianske banky sa nachádzajú pod tlakom, aby si pred ďalším stresovým testom zlepšili finančnú kondíciu. Test uskutoční Európska centrálna banka (ECB).
Očistenie ich portfólia by pomohlo Taliansku dostať sa z najsilnejšej hospodárskej krízy po druhej svetovej vojne.
Visco poznamenal, že v decembri mali banky 9,1 % úverov klasifikovaných ako nedobytné. Pred krízou v roku 2008 bola ich úroveň okolo 7 %. Až 13 % úverov firmám sa teraz pokladá za nesplatiteľných, kým pred šiestimi rokmi bola ich miera 3-%.

Súvisiace články

Aktuálne správy