O programe nákupu dlhopisov napokon rozhodne Európsky súdny dvor

Rozhodnutie nemeckého Ústavného súdu o programe Európskej centrálnej banky (ECB) o nákupe dlhopisov nemá zatiaľ nijaký vplyv na ratingy, ktoré agentúra Standard & Poor's (S&P) priznáva členom eurozóny.

Rozhodnutie nemeckého Ústavného súdu o programe Európskej centrálnej banky (ECB) o nákupe dlhopisov nemá zatiaľ nijaký vplyv na ratingy, ktoré agentúra Standard & Poor’s (S&P) priznáva členom eurozóny. Informuje agentúra DPA.
Ústavný súd totiž v piatok (7.2.) oznámil, že program OMT (Outright Monetary Transactions) ECB môže byť nelegálny, ale konečný výrok by mal vyniesť Európsky súdny dvor (ESD).
Program ECB po vyhlásení v septembri 2012 o nákupe dlhopisov južných štátov eurozóny prispel k výraznému upokojeniu medzinárodných finančných trhov. Ale doteraz nebol ešte aktivovaný.
Rozhodnutie nemeckého Ústavného súdu berie agentúra S&P iba na vedomie. Neočakáva sa, že ECB musí program OMT aktivizovať ešte pred konečný výrokom ESD. Ak by však tento súd konštatoval, že program nie je v súlade s európskym právom, bude sa čakať na reakciu politikov eurozóny. Napokon by sa mohlo stať, že by spoločenstvo mohlo prísť o najdôležitejšiu zbraň v boji proti kríze.
Členovia nemeckého Ústavného súdu v piatok (7.2.) oznámili svoj výrok o programe OMT ECB, ktorý v Nemecku napadli ľavicové a pravicové politické zoskupenia. Sudcovia konštatovali, že program nie je v súlade s mandátom Európskej centrálnej banky. Podľa nich nejde o finančno-politickú, ale o čisto ekonomickú záležitosť. Banka ho prijala v čase, keď vládne dlhopisy Talianska a iných krajín výrazne stratili zo svojej bonity.
Výrok súdu znovu vniesol na medzinárodné finančné trhy neistotu. Nemecký spolkový minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier nalieha, aby ESD prijal k programu OMT rýchle rozhodnutie.

Súvisiace články

Aktuálne správy