Európska centrálna banka bude mať veľkú páku na komerčné banky

, ČTK Foto:SITA

Európska centrálna banka získa veľké právomoci nad komerčnými bankami v eurozóne, až nad nimi tento rok prevezme dohľad. Banka uviedla, že bude mať napríklad právo odoberať bankovej licencie a posudzovať akvizície.

Jednotný dohľad je jedným z pilierov plánovanej bankovej únie, ktorá má chrániť európsky bankový sektor pred budúcimi krízami.

Od novembra bude Európska centrálna banka (ECB) priamo dohliadať na približne 130 najväčších bánk v eurozóne. Zvyšných asi šesť tisíc bánk zostane pod dohľadom národných úradov, ECB však bude môcť do ich záležitostí zasahovať, ak to bude považovať za potrebné.

"ECB bude mať exkluzívne právo udeľovať a odoberať licencie úverovým inštitúciám a posudzovať akvizície," píše sa v dokumente ECB, ktorý načrtáva spôsob budúcej spolupráce medzi Európskou centrálnou bankou a národnými regulátormi bankového sektora.

ECB tento rok uskutoční záťažové testy 128 najväčších bánk v eurozóne. Najneskôr v septembri potom rozhodne, ktoré banky budú spadať pod jej priamy dohľad. Zoznam vybraných bánk potom bude každoročne upravovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy