O sporných plánoch ECB má rozhodnúť Súdny dvor EÚ

Podľa názoru nemeckého ústavného súdu existuje vážne podozrenie, že Európska centrálna banka plánom neobmedzených nákupov dlhopisov problémových štátov eurozóny porušila zásadu neprípustnosti menového financovania vlád, o kauze má však rozhodnúť najvyšší súdny tribunál EÚ

O sporných krokoch Európskej centrálnej banky (ECB) v boji proti dlhovej kríze v eurozóne musí rozhodnúť Súdny dvor Európskej únie (ECJ). Oznámil to v piatok nemecký ústavný súd. Ten zastavil príslušné konanie a sudcov v Luxemburgu požiadal o predbežné stanovisko. Najvyšší súdny tribunál EÚ má rozhodnúť najmä o tom, či zámer podporiť štáty eurozóny ohrozené krízou neobmedzenými nákupmi ich vládnych dlhopisov, ktorý ECB zverejnila v lete 2012, neodporuje právu európskeho spoločenstva.

Podľa názoru ústavného súdu existujú vážne dôvody na obavy, že Rada ECB uznesením zo septembra 2012, ktorým schválila takzvaný program OMT (Outright monetary transactions), prekročila mandát k výkonu menovej politiky a tým „porušila zásadu neprípustnosti menového financovania vlád“. Sudcovia v Karlsruhe preto inklinujú k záveru, že ECB prekročila svoje kompetencie, rozhodnutie ale nechávajú na Súdny dvor EÚ, uviedla agentúra Reuters. Sporný program zatiaľ ECB neaktivovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy