Počet nových nezamestnaných v USA poklesol

Počet žiadateľov o štátnu podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň znížil o 20 tis. na sezónne upravených 331 tisíc ľudí

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň poklesol výraznejšie, ako sa očakávalo. Počet žiadateľov o štátnu podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň znížil o 20 tis. na sezónne upravených 331 tisíc, informovalo vo štvrtok americké ministerstvo práce. Analytici očakávali, že počet nových žiadateľov bude 335 tisíc. Podľa predpokladov miera nezamestnanosti v krajine v januári ostala na päťročnom minime 6,7 %. Očakáva sa, že minulý mesiac v americkej ekonomike vzniklo 185 tis. pracovných miest. Tento výpočet nezahŕňa sektor poľnohospodárstva.

Podpora ekonomiky zo strany obchodu sa však znížila. Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok informovalo, že deficit obchodnej bilancie krajiny sa v decembri zvýšil o 12 % na 38,7 mld. USD, pričom americký export klesol najvýraznejšie od októbra 2012. Údaje upravené o vplyv inflácie ukázali, že deficit zahraničného obchodu krajiny stúpol na 49,5 mld. USD z novembrových 45 mld. USD. V decembri hodnota exportu poklesla o 1,8 % na 191,3 mld. USD. Import vzrástol o 0,3 % na 230 mld. USD.

(1 EUR = 1,3495 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy