Jedna z najväčších sietí lekární v USA CVS Caremark končí s predajom cigariet

Jedna z najväčších sietí lekární v USA CVS Caremark oznámila, že končí s predajom cigariet a iných tabakových výrobkov. Tento krok je tvrdou ranou tabakovej lobby, keďže ide o prvú celonárodnú sieť lekární, ktorá takýto krok urobila. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Spoločnosť uviedla, že cigarety a iné tabakové produkty zmiznú z pultov viac než 7600 jej prevádzok od októbra tohto roka. Firma predpokladá, že ju to bude stáť okolo 2 miliárd USD (1,48 miliardy eur) na nerealizovaných tržbách od fajčiarov, ktorí síce za túto sumu ročne tabakové výrobky nenakúpia, no spolu s nimi často nakupujú aj ďalšie výrobky. Výrazný zásah do jej tržieb to však neznamená, keďže v roku 2012 dosiahla tržby na úrovni 123 miliárd USD. Navyše, stratu chce kompenzovať ponukou nových produktov a aktivít v zdravotníckej oblasti.
Krok spoločnosti privítal aj americký prezident Barack Obama. „Vzhľadom na to, že CVS Caremark je jedným z najväčších maloobchodných reťazcov a lekární v USA, je to mimoriadne dôležité rozhodnutie,“ povedal Obama v reakcii na oznámenie siete. Dodal, že rozhodnutie prispeje k úsiliu jeho administratívy znížiť počet prípadov rakoviny, srdcovocievnych chorôb a úmrtí spojených s fajčením, ako aj zredukovať objem nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy