Akcie za 100 miliónov dolárov: Astronomická odmena pre exšéfa Googlu

, ČTK Foto:SITA

Výkonný predseda amerického internetového gigantu Google Eric Schmidt dostane akcie firmy v hodnote 100 miliónov a ďalších šesť miliónov dolárov v hotovosti ako odmenu za to, ako sa v uplynulom roku podieľal na výkonnosti firmy.

Schmidt bol generálnym riaditeľom Googlu desať rokov do roku 2011, kedy vedenie firmy prevzal jej spoluzakladateľ Larry Page. Google potom zvýšil Schmidtov ročný plat z jedného dolára na 1,25 milióna dolárov. Zároveň mu vtedy priznal nárok na odmenu v podobe akcií a opcií v celkovej hodnote 100 miliónov dolárov, taktiež rozloženú do štvorročného obdobia.

Podľa agentúry Reuters je to druhýkrát za necelé tri roky, kedy bývalému generálnemu riaditeľovi Googlu bola priznaná tak veľká odmena v akciách. Google odmení Schmidta akciami s obmedzenými právami. Schmidt by ich mal dostávať v priebehu štyroch rokov, a to od mája 2015. Bonus v hotovosti mu naopak firma vyplatí budúci týždeň.

Šéf Googlu Page a ďalší spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin mali v roku 2012 každý základný plat jeden dolár ročne. Rovnako veľký plat dostávali aj každý predošlý rok od roku 2004, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy