Rast ekonomiky USA bude mierny, tvrdí predstaviteľ Fed-u

Vzhľadom na utlmené spotrebiteľské a podnikateľské výdavky americký hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku podľa šéfa richmondskej pobočky centrálnej banky USA Jeffreyho Lackera vzrastie len mierne nad 2 %.

Šéf richmondskej pobočky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jeffrey Lacker očakáva relatívne slabý rast ekonomiky USA, ale predpokladá, že Fed bude pokračovať v redukcii svojich menových stimulov. Lacker, ktorý v rámci predstaviteľov centrálnej banky USA patrí medzi najrozhodnejších stúpencov prísnej menovej politiky, konštatoval, že hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie len mierne nad 2 % vzhľadom na utlmené spotrebiteľské a podnikateľské výdavky.

„Posilnenie rastu v závere minulého roka je určite vítaným vývojom a mohlo by byť predzvesťou silnejšieho rastu v budúcnosti“ povedal Lacker. Dodal však, že skúsenosť s podobnými oživeniami rastu v nedávnej minulosti naznačuje, že je predčasné to považovať za rozhodnutú vec. „Moje tušenie je také, že budeme svedkami utlmenia rastu v tomto roku bližšie k úrovni 2 %,“ konštatoval.

V posledných dvoch mesiacoch Fed dvakrát o 10 mld. USD zredukoval objem financií vynakladaných na nákup dlhopisov. Išlo o reakciu na to, že hospodársky rast v USA sa zlepšil a nezamestnanosť klesla. Lacker, ktorý dlhodobo kritizoval program agresívnych stimulov, v utorok zopakoval, že očakáva ďalšie redukcie nákupov dlhopisov.

(1 EUR = 1,3519 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy