Ceny domov v USA v decembri medzimesačne klesli

Ceny domov v USA sa vlani v decembri oproti novembru znížili, už tretí mesiac po sebe. V medziročnom porovnaní sa tempo ich rastu spomalilo. Je to pravdepodobne výsledok slabšieho predaja nehnuteľností na konci kalendárneho roka. Informovala o tom agentúra AP.
Z najnovších údajov spoločnosti CoreLogic vyplýva, že ceny domov v USA v decembri 2013 opäť klesli, a to medzimesačne o 0,1 %. Bol to tretí pokles v rade po ôsmich mesiacoch vytrvalého zdražovania nehnuteľností, ktoré sa zastavilo až vlani v septembri.
V medziročnom porovnaní vzrástli ceny domov v Spojených štátoch v decembri o 11,4 %, čo je menej ako v novembri, keď sa zvýšili o 11,8 %. A za celý minulý rok 2013 zdraželi domy v USA o 11 %.
CoreLogic pripomína, že štatistiky o vývoji cien domov nie sú upravené o sezónne faktory, ako je napríklad chladné počasie, ktoré zvyčajne zabrzdí predaj nehnuteľností, čo následne tlačí ich ceny smerom nadol.
Podľa amerického združenia realitných kancelárií rast predaja domov v USA sa ďalej spomaľuje, aj pri zohľadnení negatívnych faktorov, akým bolo napríklad mimoriadne mrazivé počasie vlani v decembri. Na príčine je zdraženie hypoték, ktoré zabrzdilo zotavovanie realitného trhu v najväčšej svetovej ekonomike.
Analytici predpovedajú, že aj tento rok budú ceny rezidenčných nehnuteľností v Spojených štátoch stúpať, ale oveľa miernejšie ako vlani, zhruba o 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy