Priemyselné ceny sa v SR vyvíjali horšie, ako bol priemer EÚ

Decembrové ceny priemyselných producentov v rámci celej Európskej únie medzimesačne stúpli o 0,2 %, ale na Slovensku o 0,1 % klesli.

Ceny priemyselných výrobcov eurozóny aj výrobcov v rámci celej 28-člennej Európskej únie v decembri medzimesačne posilnili o 0,2 %. Medziročne sa decembrové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne znížili o 0,8 % a v rámci celej EÚ oslabili o 0,6 %. Za celý minulý rok sa ceny priemyselných producentov eurozóny oproti roku 2012 znížili o 0,2 % a v rámci celej EÚ sa nezmenili. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v decembri vyvíjali horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Medzimesačne totiž oslabili o 0,1 % a medziročne klesli o 1,7 %. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa ceny priemyselných producentov medzimesačne najviac zvýšili v Španielsku (1,1 %) a v Českej republike a vo Švédsku (zhodne o 0,8 %). Najviac medzimesačne klesli v Estónsku (-1,7 %), v Lotyšsku (-0,9 %) a v Litve (-0,6 %).

Medziročne v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa ceny priemyselných výrobcov znížili najvýraznejšie na Cypre (-5,2 %), v Belgicku (-3,6 %), Bulharsku (-2,8 %) a v Chorvátsku a v Holandsku (zhodne -2,6 %). Najviac medziročne stúpli v Estónsku (7,2 %), v Českej republike (1,8 %), v Írsku (1,4 %) a v Rumunsku (1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy