Hrivna opäť oslabila, za celý mesiac sa prepadla o 4,5 %

Ukrajinská mena hrivna dnes opäť oslabila a za celý mesiac jej hrozí najstrmší pokles za viac ako štyri roky. Výnosy z ukrajinských dlhopisov naopak stúpajú pre obavy z ďalšieho prehĺbenia politickej krízy v krajine. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Kurz ukrajinskej hrivny, ktorá je momentálne považovaná za najrizikovejšiu európsku menu, sa dnes do 1.30 SEČ znížil o 1,8 % na 8,6175 UAH/USD. Za celý január sa hodnota hrivny oproti doláru prepadla o 4,5 %.
Výnosy z ukrajinských dlhopisov splatných v júni tohto roka dnes naopak vzrástli o 1,07 percentuálneho bodu na 14,69 % a dosiahli najvyššiu úroveň od 16. decembra 2013.
Ukrajina sa zmieta v politickej kríze. Protivládne demonštrácie už trvajú viac ako dva mesiace a ich účastníci žiadajú rezignáciu prezidenta Viktor Janukovyča, ktorý odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Premiér Mykola Azarov pod tlakom demonštrácií 28. januára rezignoval na svoj post a prezident Viktor Janukovyč 30. januára oznámil, že je práceneschopný. Opozícia to ihneď označila za „špinavú hru“. Obe strany, teda prezident a opozícia, sa nevedia dohodnúť na tom, aké kroky je potrebné prijať na zmiernenie napätia na Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy