Kurz eura klesol hlboko pod 1,36 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa po zverejnení správy o spomalení inflácie v Nemecku dostal pod výrazný tlak. Experti totiž špekulujú o možnosti zníženia úrokových sadzieb v eurozóne. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura dnes popoludní klesol až na 1,3566 USD/EUR, čo je najmenej za týždeň. Európska centrálna banka (ECB) dnes okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3574 (v stredu: 1,3608) To znamená, že dolár stál 0,7367 (0,7349) eura.
Spotrebiteľské ceny v Nemecku v januári rástli pomalšie, než sa očakávalo. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa v porovnaní s januárom 2013 zvýšil o 1,2 %. To je výrazne pod inflačným cieľom ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe rastu spotrebiteľských cien tesne pod 2 %.
Expert Commerzbank Ralph Solveen varoval, že ak budú v piatok (31. 1.) zverejnené údaje o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne tiež nižšie, než sa očakáva, môže to zvýšiť tlak na ECB, aby znížila úrokové sadzby. Slabé údaje z ekonomiky eurozóny zverejnené predpoludním stlačili kurz eura pod 1,36 USD/EUR. Index podnikateľskej dôvery Európskej komisie (EK) pre eurozónu v januári nečakane klesol.

Súvisiace články

Aktuálne správy