Americký HDP v štvrtom kvartáli vzrástol o 3,2 %

Mnohí ekonómovia odhadovali, že za október až december sa hrubý domáci produkt krajiny zväčší o menej ako o 2 %.

Silné výdavky domácností a posilňujúci export pomohli výraznému rastu americkej ekonomiky v štvrtom kvartáli. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa medziročne zväčšil o 3,2 %. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu. Hoci išlo o spomalenie hospodárskeho rastu v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy HDP posilnil o 4,1 %, výkon ekonomiky bol silnejší, ako sa predpokladalo. Mnohí ekonómovia odhadovali, že za október až december sa HDP zväčší o menej ako o 2 %.

Spotrebiteľské výdavky sa v štvrtom kvartáli zväčšili o 3,3 %, čo bolo najrýchlejšie tempo od záverečného štvrťroku 2010. Firmy vytvorili zásoby v hodnote 127,2 mld. USD, čo bolo najviac od prvého štvrťroka 1998. K rastu HDP to prispelo hodnotou 0,42 percentuálneho bodu. Ekonomiku USA v záverečných troch mesiacoch vlaňajška podporil aj export. Zahraničný obchod prispel k hospodárskemu rastu 1,33 percentuálneho bodu.

Vládne výdavky sa v štvrtom kvartáli zmenšili o 4,9 % v dôsledku jej 16-dňového čiastočného znefunkčnenia v októbri. Za druhý polrok minulého roka sa americká ekonomika zväčšila o 3,7 %. Za január až jún 2013 pritom posilnila iba o 1,8 %. Hospodársky rast v druhom polroku vlaňajška bol najvýraznejší od druhého polroka 2003.

(1 EUR = 1,3574 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy