IEA: Drahá energia bude škodiť priemyslu v EÚ ešte 20 rokov

, ČTK Foto:TASR;SITA

Vysoké ceny elektrickej energie a plynu budú ničiť konkurencieschopnosť európskeho priemyslu ešte najmenej 20 rokov, Najviac ohrozené sú energeticky náročné odvetvia, ako oceliarstvo alebo petrochémia, ktoré v Európe zamestnávajú takmer 30 miliónov ľudí.

V rozhovore pre britský denník Financial Times varoval hlavný ekonóm Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol. Európa podľa neho stratí počas nasledujúcich dvoch desaťročí tretinu svojho svetového podielu na exporte energeticky náročnej produkcie. Hlavným dôvodom je, že ceny energie sú tu oveľa vyššie ako v USA. Tam energie v posledných rokoch výrazne zlacneli zásluhou prudkého a vládou nijako nebrzdeného rozvoja ťažby plynu a ropy z bridlicových hornín.

Vedľa premrštenej podpory pre drahé obnoviteľné zdroje sa na nekonkurencieschopných cenách energie v EÚ podieľa zavrhnutie jadrovej energie v niektorých krajinách a odpor voči ťažbe z bridlíc, uviedol ekonóm IEA. Zdražovanie energie vyvoláva medzitým stále silnejší rozhorčenie v priemysle, ktorého vodcovia žiadajú zmeny, aby zachránili odvetvie pred zánikom.

Podľa Birola konkurencieschopnosť EÚ samotná zelená politika neznížila, ale hlavne cenový rozdiel medzi EÚ a USA. "Je to nová vec a má štrukturálny charakter. Nie je to nič výnimočné," povedal Birol. "Európa si neuvedomila závažnosť problému konkurencieschopnosti," dodal.

Európa absolútnu väčšinu svojej spotreby plynu dováža a dovozné ceny sú teraz asi trikrát vyššie ako ceny plynu v USA. Elektrická energia je tu proti Spojeným štátom dvakrát drahšia a tieto rozdiely podľa Birola pretrvajú "najmenej 20 rokov".

Podľa Birola sa až príliš veľká vina za terajšiu situáciu kladie neúmerným ambíciám EÚ v boji proti zmene klímy a takmer sa zanedbávajú vysoké náklady dovážanej energie. Podľa neho si ale Európa aj tak musí konečne uvedomiť, že problém klímy nemôže vyriešiť sama, pretože aj keby v roku 2030 nadobro prestala vypúšťať skleníkové plyny, trend globálneho otepľovania to nijako nezmení.

Európa by sa podľa Birola mala snažiť o nápravu tým, že prizná väčšiu úlohu jadrovej energii a ťažbe bridlicového plynu. Ďalej musí povzbudzovať energetické úspory a dojednať pre seba výhodnejšie dlhodobé kontrakty na dovoz plynu. Riešiť tiež musí "zvrátené výsledky" zle nastavených programov podpory zelenej energie a problém zrútenie trhu emisných povoleniek.

Súvisiace články

Aktuálne správy