Americká ekonomika v 4. kvartáli vzrástla o 3,2 %

Robustné výdavky amerických domácností a stúpajúci export pomohli najväčšej svetovej ekonomike udržať si solídne tempo rastu aj v poslednom kvartáli minulého roka. Analytici ale upozorňujú, že stagnujúce platy môžu jej expanziu v úvode tohto roka pribrzdiť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov, ktoré dnes zverejnilo americké ministerstvo obchodu, sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 4. kvartáli 2013 zvýšil medziročne o 3,2 %. Analytici takýto výsledok predpovedali. Tempo rastu HDP sa na konci roka spomalilo v porovnaní s predchádzajúcim 3. štvrťrokom, keď americká ekonomika expandovala o 4,1 %. Ale vzhľadom na dočasné zatvorenie federálnych úradov v októbri 2013, pre spory medzi demokratmi a republikánmi o rozpočte na nový fiškálny rok, bol výkon americkej ekonomiky v poslednom kvartáli veľmi dobrý.
Za celý 2. polrok 2013 stúpol HDP Spojených štátov o 3,7 %, čo je prudký nárast v porovnaní s 1,8-% rastom v 1. polroku minulého roka, najstrmší za 10 rokov, od 2. polovice 2003.
Hlavným motorom americkej ekonomiky boli v 4. kvartáli spotrebiteľské výdavky, ale aj ďalšie odvetvia, ako zahraničný obchod a firemné investície, prispeli k jej rastu.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že spotrebiteľské výdavky sa v období október-december zvýšili medziročne o 3,3 %, najstrmšie od 4. kvartálu 2010. Výdavky domácností sa pritom podieľajú zhruba dvoma tretinami na celkovej ekonomickej aktivite USA, v 3. kvartáli napríklad stúpli o 2 %. Platy v USA však v závere roka stagnovali, takže na raste výdavkov domácností sa podieľali aj úspory.
Firmy v závere roka evidovali skladové zásoby za 127,2 miliardy USD (93,71 miliardy eur), čo bola ich najvyššia hodnota od 1. štvrťroka 1998. Skladové zásoby sa podieľali 0,42 percentuálnymi bodmi na HDP Spojených štátov v 4. kvartáli 2013.
Po vylúčení skladových zásob expandovala americká ekonomika v poslednom kvartáli 2013 o 2,8 %, rýchlejšie ako v 3. štvrťroku, keď bez skladových zásob vzrástla o 2,5 %.
Vládne výdavky v posledných troch mesiacoch minulého roka klesli o 4,9 % v dôsledku zatvorenia federálnych úradov v októbri na 16 dní. Podľa ministerstva obchodu vládna odstávka skresala HDP o 0,3 percentuálneho bodu.
Odborníci predpovedajú, že v tomto roku si americká ekonomika udrží solídne tempo rastu. Podľa ich odhadov by sa mal HDP Spojených štátov zvýšiť o 2,9 % po vlaňajšom raste o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy