Sociálna poisťovňa čestné vyhlásenie pri odvodovej úľave nevyžaduje

Nezníženie počtu zamestnancov z dôvodu prijatia nového pracovníka s odvodovou úľavou je len jednou z podmienok uplatnenia tejto úľavy, ktorej možnosť platí pre zamestnávateľov od 1.11.2013. Zákon o sociálnom poistení nepožaduje pre splnenie tejto podmienky predloženie čestného vyhlásenia.
Sociálna poisťovňa (SP) sleduje jej dodržanie priamo prostredníctvom svojich informačných systémov, v ktorých sú evidované odhlášky zamestnancov zamestnávateľa. Kontrola môže byť aj fyzická, a to priamo u zamestnávateľa, ktorý zamestnáva zamestnanca s odvodovou úľavou.
Poisťovňa pri zistení zníženia počtu zamestnancov v období trvania odvodovej úľavy skúma príčinnú súvislosť medzi prepustením zamestnanca a prijatím zamestnanca s odvodovou úľavou a následne vyhodnotí, či bola alebo nebola porušená vyššie uvedená podmienka. V prípade, ak bude zistené nesplnenie tejto podmienky, úľava na odvodoch neplatí. Takémuto zamestnávateľovi môže SP uložiť pokutu za neprihlásenie zamestnanca do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia.
Pri uplatnení tejto odvodovej úľavy zo strany zamestnávateľa SP nevyžaduje ani potvrdenie o tom, že nemá voči nej dlh. Túto skutočnosť si opäť overí vo svojom informačnom systéme.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy