Švajčiarska ekonomika by mala naďalej primerane rásť

Ukazovateľ rastu švajčiarskeho inštitútu KOF, ktorý naznačuje očakávaný vývoj hospodárstva v najbližších zhruba šiestich mesiacoch, v januári stúpol na 1,98 bodu z decembrových 1,95 bodu.

Švajčiarska ekonomika by mala naďalej rásť primeraným tempom, keďže ju podporuje zdravý spotrebiteľský dopyt. Vyplýva to z ukazovateľa rastu švajčiarskeho inštitútu KOF. Inštitút vo štvrtok informoval, že hodnota indexu, ktorý naznačuje očakávaný vývoj hospodárstva v najbližších zhruba šiestich mesiacoch, v januári stúpol na 1,98 bodu z decembrových 1,95 bodu. Dostal sa tak najvyššie za 2,5 roka.

Januárová hodnota indexu však nenaplnila očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že bude na úrovni dvoch bodov. „Poskytovanie úverov sa stabilizovalo, ale sektor stavebníctva sa mierne spomalil,“ uviedol inštitút KOF. Vývoj indexu zapadá do série vo všeobecnosti pozitívnych ekonomických údajov, ako je napríklad vývoj inflácie, ktorá v decembri už druhý mesiac po sebe medziročne posilnila. Poukazuje to na úspech menovej politiky švajčiarskej centrálnej banky, ktorá nedovoľuje výrazné posilnenie franku s cieľom odvrátiť defláciu. Švajčiarsky export síce v novembri medziročne oslabil o 3 %, ale dôvodom bolo to, že november 2013 mal o jeden pracovný deň menej ako november predošlého roka. Podľa kalendárne upravených údajov export stúpol o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy