Merkelová: Sociálna turistika predstavuje nebezpečenstvo!

, MTI Foto:SITA

Vzhľadom na rozdiely v sociálnych systémoch jednotlivých krajín v Európskej únii, predstavuje sociálna turistika, teda cestovanie za účelom získania sociálnych dávok, reálne nebezpečenstvo, povedala nemecká kancelárka včera v Berlíne.

Angela Merkelová vo svojom prejave v Spolkovom sneme, dolnej komore zákonodarcu, informovala o vládnom programe veľkej koalície. Vo svojej reči síce poukázala na to, že voľný pohyb pracovných síl v rámci EÚ nesmie byť spochybňovaný, ale zároveň upozornila, že by sa "nemali zatvárať oči pred sociálnym zneužívaním."

Zdôraznila, že zatiaľ nie je jasné, aké opatrenia je potrebné urobiť v tejto oblasti. Podľa nej je nemecký právny stav protichodný, takže bude potrebné počkať na vyjadrenie Európskeho súdneho dvora. Vláda zriadila medzirezortnú komisiu na preskúmanie problémov, pred ktoré sa dostal systém sociálneho zabezpečenia vďaka voľnému pohybu pracovných síl, do ktorého naposledy vstúpili rumunskí a bulharskí občania, povedala Merkelová.

Ukrajina
V súvislosti s protestmi na Ukrajine uviedla, že Európska únia aj naďalej zostáva otvorená k uzavretiu dohody o pridružení a voľnom obchode. V krajinách východnej Európy opoziční demonštranti "presadzujú rovnaké hodnoty, ktoré nás viedli do Európskej únie", povedala. Vďaka ich výdrži začal prezident Viktor Janukovyč zmysluplné rokovania o nevyhnutných politickými reformách, uviedla nemecká kancelárka, pričom prízvukovala mierové riešenie konfliktu. "Dvere sú otvorené" pred podpisom zmluvy, ale musíme sa vyhnúť situácii buď, alebo. Nesmieme Ukrajinu prinútiť k prijatiu konečného rozhodnutia o tom, či sa pustí smerom k integrácii do EÚ."

Špionáž
Tajný program zbierania údajov Agentúry pre národnú bezpečnosť USA (NSA) podľa Merkelovej vážne poškodil americko – nemecký vzťah založený na dôvere. Nateraz je stále veľký rozdiel medzi postavením Nemecka a Spojených štátov k otázke dohovoru o zákaze vzájomnej špionážne. Aj napriek tomu čo sa stalo, si Nemecko "nedokáže predstaviť lepšieho spojenca ako USA," dodala. Merkelová zdôraznila, že škandál NSA nesmie brániť vypracovaniu transatlantickej dohody o voľnom obchode.

Hospodárska únia
Po tom čo kancelárka analyzovala ekonomickú situáciu v eurozóne, varovala, že aj keď sa slovo kríza už skloňuje v médiách s menšou periodicitou, ešte to neznamená, že skončila. Z menovej únie sa má stať únia hospodárska, to je najdôležitejšie. "K tomu je potrebné ďalej rozvíjať únijné zmluvy, vyhlásila. Dodala, že okrem spolupráce štátov je nevyhnutné upraviť aj fungovanie trhov s tým, aby sa dodržiavala zásada, že "ten, kto riskuje, musí na seba vziať aj dôsledky," a nie presunúť bremeno krízy na daňových poplatníkov.

Dane
Z oblasti sociálnej a hospodárskopolitickej je najdôležitejší odkaz, že vláda veľkej koalície nebude zvyšovať dane a ani nezavedie nové, Rozpočet dostane do rovnováhy. Všeobecne záväznú minimálnu mzdu vo výške 8,5 eura považuje Merkelová za dobrý kompromis. Zároveň sa postavila sa na obranu toľko kritizovanej dôchodkovej reformy, ktorá prenáša záťaž na budúce generácie.

Dôchodkový vek
Na stredajšom rokovaní vlády schválili návrh, podľa ktorého po 45 rokoch platenia príspevkov sa pri postupnom zvyšovaní dôchodkového veku zo 65 rokov na 67 rokov do roku 2030, bude dať odísť do dôchodku o štyri roky skôr, teda v 63-ke. Vyššie dôchodky dostanú matky, ktoré porodili pred rokom 1992.

Energetická politika
Veľká koalícia vznikla "aby riešila veľké úlohy," zdôraznila. Takáto úloha je aj zvrat v energetickej politike. Odstavenie jadra a stratu výroby nahradiť z obnoviteľných zdrojov s dôrazom na to, aby sa cena elektriny udržala na hladine dostupnej pre každého. Radikálna transformácia nemeckej energetickej politiky môže byť ďalší "exportný hit," povedala Merkelová.

Po sediačky
Angela Merkelová sa od vzniku aliancie konzervatívnej CDU/CSU a Sociálnodemokratickej strany (SPD) v decembri minulého roka po prvýkrát rečnila v Bundestagu o programe kabinetu. Vzhľadom k tomu, že mala na lyžovačke nehodu, počas svojho prejavu sedela. Je to prvý prípad, keď kancelár k parlamentným poslancom prehovoril tak, aby pred nimi nestál.

Súvisiace články

Aktuálne správy