Nálada v eurozóne sa v januári zlepšila

Index ekonomickej dôvery v Európskej menovej únii vzrástol o 0,5 bodu na 100,9 bodu.

Dôvera v eurozóne v súvislosti s perspektívou jej hospodárstva sa v januári naďalej zlepšovala, keďže sa zlepšila nálada v Nemecku a Francúzsku, ktoré sú najväčšími ekonomikami bloku. Index ekonomickej dôvery v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje Európska komisia (EK), v januári vzrástol o 0,5 bodu na 100,9 bodu. Index sa pritom zlepšoval už deviaty mesiac. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali posilnenie indexu na úroveň 101 bodov.

Index ekonomickej dôvery v Nemecku sa v januári zvýšil o 0,7 bodu na 106,7 bodu a index nálady vo Francúzsku posilnil o 1,1 bodu na 97,1 bodu. Očakáva sa, že hospodárske zotavovanie osemnástich krajín používajúcich spoločnú menu sa v tomto roku zrýchli, a to napriek rekordne vysokej nezamestnanosti.

Dôvera spotrebiteľov sa zvýšila o 1,8 bodu vďaka očakávaniu zlepšenia situácie na trhu práce. Posilnila aj dôvera sektorov služieb a maloobchodu, ale index nálady v stavebníctve v dôsledku menšieho objemu objednávok výrazne klesol, a to o 3,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy