Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšila aj v úvode roka

Indikátor ekonomického sentimentu stúpol v januári medzimesačne o 0,7 bodu na 96,1 bodu

Nálada v slovenskej ekonomike pokračovala v zlepšovaní aj v úvode nového roka. Podľa Štatistického úradu SR totiž indikátor ekonomického sentimentu stúpol v januári medzimesačne o 0,7 bodu na 96,1 bodu. Do výsledku sa podľa úradu premietol priaznivý vývoj dôvery v stavebníctve, priemysle a medzi spotrebiteľmi. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka, a to o 8,4 bodu. Avšak naďalej zaostáva za úrovňou priemeru za roky 1997 až 2013, a to o 8,4 bodu.

 

Indikátor dôvery v priemysle sa v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o tri body na dva body a dosiahol úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnili podľa úradu priaznivé očakávania rastu produkcie na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v stavebníctve v januári vzrástol oproti hodnote predchádzajúceho mesiaca o 7,5 bodu na mínus 36 bodov. Dôvodom boli priaznivejšie hodnotenia súčasného dopytu a najmä očakávaná zamestnanosť. Zaostávanie aktuálneho výsledku za dlhodobým priemerom predstavovalo osem bodov.

Januárový indikátor dôvery v obchode s hodnotou 3,3 bodu klesol o jeden percentuálny bod, a to vplyvom negatívnych hodnotení podnikateľskej situácie a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v januári opäť mierne vzrástol, jeho hodnota s ôsmimi bodmi sa v porovnaní s decembrom zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo podľa úradu pozitívne hodnotenie podnikateľskej situácie, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili negatívnejšie.

Január priniesol zlepšenie spotrebiteľskej atmosféry. Indikátor spotrebiteľskej dôvery sa oproti decembru zvýšil o 5,5 bodu na mínus 13,5 bodu, pričom rast podporili všetky zložky, ako očakávaná ekonomická situácia v SR, odhadovaný vývoj nezamestnanosti, predpokladaný vývoj finančnej situácie domácností a perspektívy úspor domácností. Aktuálne index prevyšuje dlhodobý priemer a spotrebitelia sú optimistickejší ako pred rokom, a to o 23,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy