Ceny ropy stagnovali, keď pokles zásob vykurovacieho oleja kompenzoval krok Fedu

Ceny ropy sa dnes menili len minimálne, keď informácie o prudkom poklese zásob vykurovacieho oleja v USA následne kompenzovalo rozhodnutie americkej centrálnej banky opäť obmedziť program výkupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ropy WTI sa v stredu (29.1.) najskôr zvýšila potom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropných destilátov, kam patrí aj vykurovací olej, klesli minulý týždeň o 4,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To je dvojnásobne výraznejší pokles, než s akým počítali analytici. Dôvodom je návrat mrazivého počasia do USA, ktoré zasiahlo severovýchod krajiny. Neskôr však vedenie Federálneho rezervného systému (Fed) na záver svojho dvojdňového zasadnutia oznámilo, že svoj program nákupu dlhopisov, ktorý je určený na podporu ekonomiky, obmedzuje o ďalších 10 miliárd USD mesačne. To znamená na 65 miliárd USD.
Cena americkej ropy WTI s dodávkou v marci vzrástla do 9.35 h SEČ v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 6 centov na 97,42 USD (71,59 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania cena WTI klesla len o 5 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 97,36 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla oproti stredajšej uzávierke o 1 cent na 107,84 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy