Google sa zbavuje Motoroly, patenty mu však zostanú

, iHNed;verge Foto:SITA

Google predáva divíziu Motorola Mobility čínskej spoločnosti Lenovo za 2,91 miliardy dolárov. Najväčší výrobca PC na svete je na ceste stať sa najväčším výrobcom telefónov s Androidom, už teraz je dvojkou za Samsungom.

Google výrobca mobilných telefónov predáva po dva a pol roku. Z pôvodnej akvizície si firma ponechá väčšinu patentov, ktoré boli primárnym dôvodom kúpy mobilnej divízie Motoroly. Informácie, koľko ich presne bude, sa zatiaľ rozchádzajú. Podľa China Daily ich vraj bude viac ako 10 tisíc. Google si z celej Motoroly ponechal jeden kúsok – Advanced Technology group, ktorá pracuje na projekte modulárneho telefónu Ara, tím vývojárov sa podľa informácií serveru The Verge presunie do tímu pracujúceho na systéme Android.

Lenovo akvizíciu Motoroly zvolilo ako najľahšiu možnú cestu na americký trh, ktorý patrí po Číne a Indii k najväčším na svete. Pre čínske firmy je ale ťažké tam preniknúť. Lenovo vedľa značky získa tiež predajné zastúpenie v Európe a zamestnancov vo vývoji potrebné pre globálnu expanziu. Samotná Motorola Mobility je stratová aj napriek záujmu o lacný model Moto G. Vlajková loď firmy Moto X mala pozitívne recenzie, ale cenovo nebola príliš konkurencieschopná. Motorola Mobility podľa posledných výsledkov Googlu prerobila za 4. štvrťroku minulého roka 248 miliónov dolárov.

Lenovo zaplatí 660 miliónov dolárov v hotovosti a 750 miliónov vo svojich akciách. Zvyšných 1,5 miliardy zaplatí formou dlhopisu s trojročnou splatnosťou. Zmluvu o predaji, ktorú musia schváliť regulačné úrady v USA a Číne, v sídle Googlu podpísali výkonní riaditelia oboch spoločností, Larry Page a Yang Yuanqing.

Google sa na kúpu majoritného podielu Motoroly dohodol v auguste 2011. Cena bola vtedy stanovená na 12,5 miliardy dolárov. Pre internetového obra to bol natoľko zásadný obchod, že na oficiálnom blogu o tom vtedy informoval sám šéf spoločnosti Larry Page. Od začiatku bolo zrejmé, že  Google má záujem o Motorolu primárne kvôli patentom. Vďaka tomu, že prvý mobilný telefón vznikol práve v tejto americkej firme, má Motorola unikátny patentové portfólio spojené so štandardmi mobilnej komunikácie.

Práve však patenty sa zrejme stali kameňom úrazu. Google očakával od patentového portfólia Motoroly ďaleko viac, tvrdí theverge.com. Jeden z technologických lídrov na licenciách nezarábal toľko, koľko si pôvodne predstavoval. Hodnota patentov Motoroly je podľa odborníkov pomerne nízka preto, že sú prevažne spojené s medzinárodnými štandardmi, a majiteľ patentov tak musí udeliť licenciu všetkým žiadateľom za nediskriminačných podmienok. Ich použiteľnosť v patentových vojnách, ktorým čelia výrobcovia zariadení s Androidom, je tak veľmi obmedzená.

Google už pred časom odpredal výrobu set top boxov za 2,35 miliardy dolárov, spolu s predajom mobilnej divízie tak utŕži 5,25 miliardy dolárov. Za celú divíziu Motorola Mobility Google zaplatil 12,5 miliardy dolárov, po odpočítaní súm za rozpredaj výroby hardvéru zostáva 7 miliárd dolárov, za ktoré Google získal väčšinu patentov Motoroly a malý vývojový tím.

Súvisiace články

Aktuálne správy