Fed rozhodol o ďalšom obmedzení nákupu dlhopisov

Americká centrálna banka od februára obmedzí program nákupu dlhopisov o ďalších 10 mld. USD. Americký Federálny rezervný systém (Fed) tak bude mesačne nakupovať dlhopisy v hodnote 65 mld. USD

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu oznámil, že opäť obmedzí stimulačný program pre americkú ekonomiku. Americká centrálna banka od februára zníži program nákupu dlhopisov o ďalších 10 mld. USD. Fed tak bude mesačne nakupovať dlhopisy v hodnote 65 mld. USD. Predstavitelia Fedu odhlasovali obmedzenie stimulov jednohlasne.

Celkové zlepšenie v americkej ekonomike naznačovalo, že predstavitelia Fedu program nákupu aktív obmedzia. To je v súlade s očakávaniami odchádzajúceho šéfa americkej centrálnej banky Bena Bernankeho, ktorého vystrieda Janet Yellenová.

V uplynulých týždňoch viacero ekonomických ukazovateľov naznačovalo zotavovanie ekonomiky. Priaznivé boli napríklad správy o spotrebiteľských výdavkoch a dôvere spotrebiteľov. Priaznivé boli aj údaje o priemyselnej produkcii v krajine. Turbulencie na rozvíjajúcich sa trhoch Fed od obmedzenia stimulačného programu neodradili.


(1 EUR = 1,3608 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy