Problémy Alžbety II.: Kráľovná bude musieť sporiť do prasiatka, na účte má posledný milión

, The Daily Telegraph;ČT Foto:SITA;TASR

Kým britskej ekonomike sa vlani darilo a narástla takmer o dve percentá, britský kráľovský palác to s financiami už tak ružové nemá. V posledných rokoch sa na kráľovskom dvore celkom rozhadzovalo a v rezervnom fonde kráľovnej Alžbety II. tak vraj zostáva posledný milión libier, čo je najmenej v histórii.

Britská parlamentná komisia upozornila na to, že kráľovnini poradcovia nezvládajú financie a majetok panovníčky pomaly chátra. Na dvore sa vraj rozhadzovalo natoľko, že za posledných 13 rokov zmizlo z rezervného fondu Alžbety II. celkom 34 miliónov libier. Na účte tak kráľovnej zostáva posledný milión. Nikdy predtým to pritom nebolo tak málo. Parlamentná komisia preto radí Buckinghamskému paláciu šetriť.

Kráľovská domácnosť sa síce posledné roky snažila niečo usporiť, podarilo sa jej však výdavky znížiť len asi o 5 percent. Sám premiér sa pritom snaží vládne výdavky znížiť až o tretinu a britskej ekonomike, zdá sa, vládna politika svedčí.

Britská ekonomika rástla v uplynulom roku najrýchlejšie od začiatku finančnej krízy. Hrubý domáci produkt sa zvýšil o 1,9 percenta. Predchádzajúci rok to bol pritom rast o 0,3 percenta. Vláda sa preto teraz chce do hospodárenia kráľovského paláca vložiť. "Veríme, že ministerstvo financií má povinnosť aktívne sa zapojiť do finančného plánovania a riadenia kráľovskej domácnosti," hovorí predsedníčka parlamentnej komisie Margaret Hodgeová.

The Daily Telegraph píše o tom, že kráľovná dokonca nemá peniaze ani na opravu svojich rezidencií. V marci 2012 bol podľa komisie stav skoro 40 percent kráľovského majetku v ďaleko "horších než prijateľných podmienkach". Denník upozorňuje na to, že každú chvíľu doslúžia v Buckinghamskom paláci kotly, ktoré sú 60 rokov staré. Účty za vykurovanie sa kvôli tomu šplhajú do závratných výšin. V ako žalostnom stave je kráľovnin majetok, ukazuje aj to, že personál v Kráľovskej galérii umenia musí údajne pobehovať s vedierkami a chytať do nich dážď, aby tak uchránil umelecké diela a starožitnosti. A lepšie na tom nie je ani Windsorský hrad.

Aj keď komisia chváli kráľovský palác za to, že vlani dokázal zarobiť cez 11,5 milióna libier, zatiaľ čo pred šiestimi rokmi to bolo skoro dvakrát menej, poslanci trvajú na tom, že palác sa môže pričiniť ešte viac. Radí preto kráľovnej otvoriť svoje kráľovskej rezidencie a nalákať sem návštevníkov. "Buckinghamský palác je otvorený len 78 dní v roku, navštívi ho len pol milióna návštevníkov, zatiaľ čo Londýnsky Tower má ročne vyše 2 milióny návštevníkov," upozorňuje Hodgeová. Z príjmov by sa potom mohli financovať opravy schátraného majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy