Predaj áut v Európskej únii by mal v roku 2014 vzrásť o 2 %

Po šiestich rokoch poklesu by Európa mala tento rok zaznamenať rast predaja áut. Uviedlo to dnes Združenie európskych výrobcov áut (ACEA), ktoré počíta s rastom predaja približne o 2 %. Informovala o tom agentúra Reuters.
V minulom roku sa predaj osobných áut v Európskej únii znížil o 1,7 % na 11,85 milióna. To bol najslabší predaj od roku 1995, pričom v tom čase mala EÚ iba 15 členov, zatiaľ čo v súčasnosti je ich 28. Na druhej strane, záver minulého roka naznačil pozitívny vývoj, keďže predaj rástol v každom z posledných štyroch mesiacov roka. Najúspešnejší bol práve december, keď počet predaných áut vzrástol medziročne o 13,3 %, vďaka čomu bol celoročný pokles miernejší, než sa pôvodne čakalo.
ACEA predpokladá, že trh bude pokračovať v postupnom zotavovaní. Ako povedal prezident ACEA a výkonný riaditeľ automobilky PSA Peugeot Citroën Philippe Varin, očakávaný rast ekonomiky EÚ o 1,4 % v tomto roku by sa mal pretaviť do 2-% rastu automobilového sektora. „To by mohlo znamenať predaj okolo 12 miliónov áut,“ povedal Varin. Stále je to ale málo v porovnaní s predkrízovým rokom 2007, keď sa v EÚ predalo takmer 16 miliónov áut.

Súvisiace články

Aktuálne správy