Rogoffov návod ako z krízy: Krach, odpisy dlhov, investície do infraštruktúry

, project-syndicate Foto:SITA

Harvardský profesor má recept pre rozvinuté krajiny ako sa dostať z krízy. Stačí podľa neho zmazať dlhy a investovať do rozvoja infraštruktúry.

Rozvinuté ekonomiky už pol desaťročia trpia recesiou, trápi ich pomalý rast, prešľapovanie na mieste. Niektorí ľudia veria, že je to dôsledok hospodárskej a finančnej krízy, veď je prirodzené, že musí uplynúť nejaký ten čas, kým sa po kríze storočia dajú veci do akej-takej rovnováhy. Sú aj takí, ktorí vidia v rozvinutom svete dlhodobé spomalenie. Kenneth Rogoff, profesor Harvardskej univerzity sa domnieva, že hlavným problémom je neúnosné zadlženie.

Rogoff pripúšťa, že na oboch spomenutých teóriách je kúsok pravdy. Najmä však v tej druhej, ktorá hovorí o tom, že rozvinuté ekonomiky sa časom dostanú do bodu, kedy už bude veľmi ťažké udržať rýchly rast, pretože daná ekonomika už dosiahla takmer všetko. V takomto prípade spoločnosť zostarne, technologický pokrok stratí dych a vzhľadom na vysoký stupeň automatizácie už niet ani priveľa možností k zvyšovaniu efektivity.

Porfesor Rogoff tvrdí, že to takto nemusí nutne byť, vyspelé ekonomiky majú aj po kríze ešte priestor pre ďalší rast. K tomu je však potrebné splniť dve podmienky. Po prvé, mali by sa zbaviť masívneho dlhu, a to aj za cenu čiastkových štátnych bankrotov. To je nevyhnutné, pretože nie je možné rásť, ak sa hospodárske subjekty sa rozpadávajú pod ťarchou enormného dlhu.

Druhou podmienkou je rozvoj infraštruktúry, čo by nemuselo byť nutne dosiahnuté z čisto verejných prostriedkov. Napríklad v Spojených štátoch sa ešte počas prvého Obamovho funkčného obdobia pohrávali s myšlienkou, zriadiť peňažnú inštitúciu na financovanie veľkých infraštruktúrnych projektov, popri serióznejšom zapojení zdrojov súkromného kapitálu. Na realizáciu však nedošlo, čo je podľa ekonóma Rogoffa  vážna chyba. Najmä v súvislosti s tým, že by sa len ťažko hľadalo pre dlhodobé ziskové investície optimálnejšie finančné prostredie ako tu máme dnes vďaka nízkym úrokovým sadzbám. Trochu prehnane by sa dalo povedať, že dnes nejestvuje taká investícia do infraštruktúry, ktorá by sa v horizonte desiatich rokov navrátila.

Kenneth Rogoff odporúča vskutku odvážny plán ako sa dostať z krízy: odpisy dlhov a strát, čiastočný krach, zapojenie súkromného kapitálu a investície do infraštruktúry pri nízkych úrokových sadzbách. Hospodárski politici nemôžu tvrdiť, že by sa im nedostalo potrebnej teoretickej podpory…

Súvisiace články

Aktuálne správy