Morgan Stanley: Päť veľkých zmien, ktoré v roku 2014 posunú svet k ekonomickému rastu

, Morgan Stanley Foto:SITA

Ak je aspoň časť očakávaní analytikov a ekonómov z Morgan Stanley správna, budú investori na rok 2013 spomínať ako na posledný rok, v ktorom bolo zrejmé doznievanie hlbokej ekonomickej recesie spustené pádom americkej banky Lehman Brothers. Na aké konkrétne udalosti by sme sa mali pripraviť?

Čína: Od investícií k spotrebiteľom

Transformácia čínskej ekonomiky v rozvinuté hospodárstvo založené primárne na spotrebiteľskom dopyte je evergreenom ekonomických výhľadov posledných rokov. Podľa Morgan Stanley sa ale okamih, kedy sa ukáže, či sú ambície Číny na odklon od centrálne plánovanej ekonomiky ťahané predovšetkým masívnymi investíciami a lacným exportom reálne, alebo sa v praxi zrúti ako domček z kariet, skutočne blíži. Je zrejmé, že si investori na definitívnu odpoveď, či je rast čínskej ekonomiky udržateľný, budú musieť ešte počkať. To ale neznamená, že by sa už v niekoľkých najbližších rokoch nemohli začať postupne objavovať jednotlivé dieliky zložitej mozaiky.

Japonsko: Od deflácie k miernej inflácii

Krajina vychádzajúceho slnka sa z deflačnej pasci snaží vymaniť už dlhšiu dobu, výrazný posun však Japonsko zaznamenalo až s príchodom nového premiéra Šinzóa Abeho na konci roka 2012. Extrémne uvoľnená menová politika a s ňou spojené oslabovanie jenu by podľa Morgan Stanley mali pokračovať aj v roku 2014, pričom nie je vylúčené, že Abe a Bank of Japan v budúcnosti v reakcii na vývoj japonského hospodárstva navrhnú ďalšie opatrenia, ktoré by krajinu definitívne navrátili medzi globálnu ekonomickú elitu.

USA: Od kvantitatívneho uvoľňovania k úrokovým sadzbám

O tom, že sa rok 2014 stane rokom uťahovania kohútikov lacných peňazí, nepochybuje prakticky nikto. Morgan Stanley navyše očakáva, že sa do hľadáčika americkej centrálnej banky v nasledujúcich rokoch dostanú najmä úrokové sadzby. Na druhú stranu ale ekonómovia neočakávajú, že by Fed opustil rolu spasiteľa amerického hospodárstva. Pravdepodobnejšie je, že v základných obrysoch predstaví svoje plány ohľadom úrokových sadzieb pre niekoľko nasledujúcich rokov, čím dá investorom dostatok času, aby sa na budúcnosť mohli pripraviť.

Európa: Od finančnej anarchie k bankovej únii

Ekonómovia sa zhodujú, že to najhoršie má Európa definitívne za sebou. Teraz sa pred ňou otvára cesta k novému a stabilnejšiemu ekonomickému rastu. Dôležitým krokom, ktorý sa má spolupodieľať na znovunavrátení lesku európskemu kontinentu, je dokončenie procesu vzniku bankovej únie a jednotného rezolučného mechanizmu (SRM). Ten má zabezpečovať dohľad nad bankovými domami pôsobiacimi v eurozóne a v roku 2026 definitívne nahradiť jednotlivé národné záchranné fondy na pomoc bankám. Projekt bankovej únie sa však kvôli dohadovaniam dostáva do časovej tiesne a napriek všetkým očakávaniam zostáva otázkou, či sa dohody vo všetkých bodoch podarí dosiahnuť už v roku 2014.

Emerging markets: Vzhůru k udržateľnému ekonomickému rastu

Rozvíjajúce sa trhy sa nielen v roku 2014 ponesú v znamení akronymov. Neviete, čo sa skrýva pod skratkami BRIC, MINT alebo MIPS? Tak si zapíšte: Brazília, Rusko, India, Čína. Mexiko, Indonézia, Nigéria, Turecko. Malajzia, Filipíny a Singapur. Týchto jedenásť krajín bude v nasledujúcich rokoch patriť medzi najhorúcejších adeptov na vstup do klubu rozvinutých ekonomík. Investori, ktorým nie sú cudzie špekulatívne investície, by si mali pamätať, že pojem emerging markets už dávno neskrýva len Čínu a Turecko.

Súvisiace články

Aktuálne správy