Inteligentné hodinky už nestačia, tromfnú ich topánky

, WSJ Foto:SITA

Keď Samsung v septembri predstavil inteligentné hodinky Galaxy Gear, bolo len otázkou času, kedy sa niečo podobné objaví aj u lacnejšej čínskej konkurencie.

Podľa informácií The Wall Street Journal sa budúci rok na tento krok chystá napríklad ZTE. Marketingový manažér spoločnosti sa vyjadril, že okrem hodiniek rozmýšľajú aj o uvedení okuliarov, alebo dokonca inteligentnej topánky, ktorá komunikuje so smartfónom.

Čínsky telekomunikačný výrobca ZTE má už vďaka svojim inteligentným telefónom vážnu pozíciu na mobilnom trhu. Lu Qianhao, marketingový manažér ZTE v rozhovore pre The Wall Street Journal prezradil, že inteligentné hodinky budú mať podobné vlastnosti ako Samsung Galaxy Gear, budú však lacnejšie, pretože sú určené pre cenovo citlivého zákazníka najmä v Číne. Hodinky budú predstavené v prvom štvrťroku budúceho roka, predávať by sa mali začať od druhého. Najskôr bude zariadenie k dispozícii iba v Číne, ale neskôr sa predaj rozšíri do Európy a Spojených štátov.

ZTE nemá pre svoje inteligentné hodinky oficiálny názov. Najskôr budú hodinky spolupracovať len so smartfónom od ZTE. Neskôr by sa mali objaviť aj zariadenia, ktoré bude možné prepojiť aj s Androidmi od iných výrobcov. Ako sa vyjadril Lu Qianhao, spoločnosť rozmýšľa aj o ďalších rôznych nositeľných zariadeniach, okrem okuliarov prichádzajú do úvahy aj inteligentné topánky, ktoré budú spolupracovať so smartfónom. Takéto topánky by mali predovšetkým zatiaľ presnejšie nedefinované zdravotné účinky.

Samsung Galaxy Gear

Čína prerástla do najväčšieho svetového trhu pre inteligentné telefóny, predbehla aj USA.ZTE sa takto snaží preskúmať nové oblasti po tom, čo im na trhu so smartfónmi  klesol podiel. Kým pred rokom si mohli pripísať 10 % podiel na trhu, tento rok je to už len 5 % objemu predaja. "Na čínskom trhu ZTE nemá žiadnu skutočnú konkurenčnú výhodu, a to čiastočne aj z dôvodu, že vernosť k značke nie je tak silná ako u konkurencie, napríklad u Lenovo," hodnotí Nicole Peng zo spoločnosti Canalys.

Podľa experta sa budúci rok dá očakávať boom inteligentných hodiniek. Globálny predaj by mal dosiahnuť 5 miliónov kusov, čo predstavuje prudký nárast oproti tomuto roku, kedy sa očakával predaj na úrovni 500 tisíc kusov. Budúci rok prídu so svojimi zariadeniami aj ostatní high – tech výrobcovia ako sú Apple, Google a Microsoft. No i napriek optimistickým predpovediam ide stále o  trpasličí trh v porovnaní so smartfónmi, ktorých by sa malo počas tohto roka predať viac než jedna miliarda.

Súvisiace články

Aktuálne správy