AdTrap: Je tu koniec internetovej reklamy?

, CNN Foto:AdTrap, YT

Škatuľka dokáže z internetového pripojenia odfiltrovať reklamu. Zatiaľ nezvláda všetky stránky a navyše je zariadenie aj pomerne dosť drahé.

Prístroj je dielom 31 ročného amerického informatika. Chad Russell získal na realizáciu svojho nápadu viac ako 213 tisíc dolárov cez komunitný portál s názvom Kickstarter.

"Pasca na reklamu" je sieťové zariadenie, v podstate mini počítač, ktorý si zapojíte na domácu prípojku internetu, až za neho príde router. Toto riešenie má tú výhodu, že je možné odstrániť reklamy na rôznych portáloch, alebo z YouTube-u. A to bez zásahu softvéru. Zariadenie sa predáva za 140 dolárov. Za podobnú sumu si už kúpite niekoľkomesačný prístup na online video, alebo platené stránky ponúkajúce hudbu bez reklamy.

Russellova matka, ktorá má v tomto podnikaní na starosti financie, pre americký spravodajský kanál CNN povedala, že vo všeobecnosti nemá nič proti reklame. Ale v ostatnom čase sa stala veľmi vtieravá, čo bol dôvod na vymyslenie efektívneho riešenia, ako ju zablokovať.

AdTrap má tú výhodu oproti rôznym softvérovým riešeniam a rozšíreniam do prehliadačov v tom, že je účinnejší a nevyžaduje žiadnu konfiguráciu. Prístroj dokáže automaticky odfiltrovať grafickú, video alebo textovú reklamu, tá sa potom ani nedostane do PC alebo cez wifi do tabletov. Nie je potrebné konfigurovať každý jeden počítač zvlášť. Prevádzkovatelia systému dokážu na diaľku aktualizovať filter a priraď mu nové druhy reklám na blokovanie.

Prvé výrobky AdTrap vyrobila firma Blue Point Security, ktorá sa zameriava na vývoj antivirusového softvéru. Podľa testu CNN zariadenie dokázalo účinne odstrániť reklamy z YouTube-u a známych webových stránok, ale s americkým webom Hulu si poradiť nevedelo. Podľa Russella na týchto stránkach stále pracujú na zadefinovaní kritérií. Vzhľadom k tomu, že stránky ponúkajúce svoj obsah zadarmo žijú prevažne z reklamy, je tu veľká šanca, že aj viac mediálnych gigantov AdTrap zažaluje, píše CNN.

Súvisiace články

Aktuálne správy