Desať najdrahších vecí na svete: Kto si toto môže dovoliť?

, penzcentrum

Pre niektorých ľudí nie je nič drahé. Či už ide o výnimočné kúsky umenia, nábytku, šperkov, alebo automobilov, zdá sa, že cena nehrá úlohu. Pozrite si rebríček desiatich najluxusnejších vecí, ktoré si nového majiteľa našli prostredníctvom aukcie.

10. Krištáľové krídlo
Na tomto krištáľovom krídle hral renomovaný klavirista Lang Langa v roku 2008 počas otváracieho ceremoniálu letných olympijských hier v Pekingu. Neskôr sa klavír predal v aukcii za 3,22 milióna dolárov.
Foto: http://4.bp.blogspot.com

 
9. Sussi Freres dagerotypia

Ide o prvú prakticky používanú komplexnú metódu fotografovania. Vynašiel ju francúzsky výtvarník Louis Daguerre po 23 ročnom výskume. Tento „fotoaparát“ vyrobila francúzska spoločnosť Sussi Freres v roku 1839. Prístroj zmenil majiteľa prostredníctvom aukcie, kde víťaz ponúkol cenu 775 tisíc dolárov.

Foto: wikipedia

8. Diamantový šach
Pri výrobe bolo použitých 9900 čiernych a bielych diamantov a 14-karátové biele zlato. Ručne vyrobený šach je jednou z najdrahších hier na svete. Tento set sa nachádza v zbierke Charlesa Hollandera, celá kolekcia má 186,09 karátov.

Foto: charleshollandercollection.com

7. Najdrahšia maľba
Dielo Pabla Picassa z roku 1905, "Garçon à la Pipe" (Chlapec s fajkou) sa v roku 2004 predalo na aukcii v New Yorku za mimoriadne vysokú čiastku 104,2 milióna dolárov. Prácu Picassa, čo sa týka ceny, predbehla Adele Bloch-Bauer od Gustava Klimta. Obraz sa v roku 2006 predal za  135 miliónov dolárov, ešte viac vyplatil záujemca o jedno z diel Jacksona Pollocka, až 140 miliónov dolárov. Rebríček najdrahších obrazov vedie Paul Cézanne, ktorý bol jednou z najvýznamnejších postáv francúzskeho maliarstva, ktorú dnes radíme do obdobia postimpresionizmu. V roku 2011 za jeho Hráčov kariet zaplatila 250 miliónov dolárov jedna dobre situovaná rodina z Kataru.

Foto: wikimedia

6. Ferrari 250 GTO 1962
Je právom označované za jedno z najdrahších áut na svete. Ferrari 250 GTO 1962má v zbierke miliardár, zberateľ Craig McCaw. Za vozidlo neváhal vysoliť 35 miliónov dolárov.

Foto: blogcdn.com

5. Plávajúca posteľ
Hoci v rebríčku najdrahšieho nábytku nájdeme prvej pozícii starožitný antický kúsok, je pravdepodobné, že za „najtrendy“ sa dá označiť plávajúca posteľ z roku 2006. Váži takmer 750 kg, no napriek tomu sa dokáže vznášať 1,3 m nad podlahou. Ani cena nie je zanedbateľná, pýtajú za ňu 1, 6 milióna dolárov.

Foto: 24.media.tumblr.com

4. 201 karátové hodinky Chopard
Tento luxusný merač času zdobí mnoho jedinečných kúskov diamantov. Aj srdce hodiniek, pružinový mechanizmus je jedinečný. Hodinky sa predali v roku 2000 za 25 milión dolárov.

Foto: thehindubusinessline.com

3. Badminton cabinet
Zberatelia starožitností sú ochotní za vzácne historické a jedinečné objekty platiť sumy, ktoré sa pohybujú v desiatkach miliónov dolárov. Nebolo tomu inak ani na aukcii vrcholne barokového kabinetu, skrine so zásuvkami s názvom Badminton cabinet. Za 36,7 milióna dolárov ju v roku 2006 kúpil Johan Kraeftner, riaditeľ Lichtenštajnovho múzea vo Viedni, zastupujúci princa Hansa-Adama II. z rodu Lichtenstein. Kabinet vysoký 368 cm je dielom barokových florentských umelcov z obdobia medzi rokmi 1720 až 1732.
Foto: 3.bp.blogspot.com

2. Taška Hermes Birkin
V roku 2011, na verejnej dražbe v Dallase, zaplatil záujemca za túto kabelku viac ako 203 tisíc dolárov. Luxus pochádzajúci zo slávneho módneho domu Hermes je kombináciou krokodílej kože, diamantov a 18 karátového zlata.
Foto: lotusdiamondsusa.files.wordpress.com

 

1. Fyzická nemožnosť smrti v mysli niekoho živého
Damien Hirst v roku 1991 vytvoril surrealistické dielo "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living".  Ide o najdrahšie moderné umelecké dielo na svete. Vyše metra dlhý žralok tigrovaný zakonzervovaný vo formaldehydovom kúpeli sa podľa nepotvrdených informácií predal za 8 miliónov dolárov. Iné zdroje tvrdia, že investor Steven A. Cohen  zaplatil za mŕtvu rybu až 12 miliónov dolárov.
Foto: artsandsproutsdotcom.files.wordpress.com

 

Súvisiace články

Aktuálne správy