Nemecko potrebuje zvýšiť prílev kvalifikovaných prisťahovalcov

Londýn 4. februára (TASR) – Nemecko bude v nasledujúcich rokoch potrebovať výrazne zvýšiť prílev kvalifikovaných prisťahovalcov, a to z Európskej únie aj z krajín, ktoré nie sú jej členmi, aby nahradilo ich úbytok v dôsledku starnutia populácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na analýzu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Nemecká politika voči kvalifikovaným imigrantom je pritom jedna z najotvorenejších v rámci 34 priemyselne vyspelých ekonomík OECD. Podľa organizácie so sídlom v Paríži Berlín musí ešte viac liberalizovať nábor kvalifikovaných síl v zahraničí, aby nahradil očakávaný úbytok 5,4 milióna zamestnancov, ako sú napríklad zdravotné sestry, po odchode do dôchodku do roku 2025. Demografická krivka naznačuje, že krajina nemá dostatok vlastných „zdrojov“.
Z údajov OECD vyplýva, že ročne sa do Nemecka prisťahuje za prácou 25.000 ľudí z EÚ a krajín, ktoré sú členmi Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA), kam patria Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. To je ale príliš malé číslo, predstavuje len 0,2 % z celkovej populácie.
Každá štvrtá firma v Nemecku už pritom v roku 2010 upozornila, že má problémy s náborom mladých ľudí, ktorí by nahradili odchádzajúcich dôchodcov. V auguste 2012 bolo v Nemecku neobsadených 100.000 pracovných miest pre nedostatok kvalifikovaných síl.
Vláda pritom vlani zaviedla nové opatrenia, ktoré zjednodušujú byrokraciu, aby pomohla firmám s náborom zamestnancov v zahraničí, ale podľa kritikov to nestačí.
„Demografické trendy naznačujú, že nedostatok kvalifikovaných síl sa bude prehlbovať,“ varuje OECD.
Pracovné agentúry aj firmy už preto odštartovali masívne kampane zamerané na nábor odborníkov v Španielsku a Portugalsku, ktoré zápasia s dlhovou krízou a recesiou. Problémom však je jazyková bariéra, a tak hoci prílev imigrantov z týchto krajín mierne stúpol, nestačí na vyplnenie prázdnych miest.
Podľa OECD Nemecko musí urobiť viac, aby sa stalo atraktívnou krajinou pre kvalifikovaných imigrantov. Organizácia vláde v Berlíne odporučila, aby ešte viac urýchlila a zjednodušila administratívne procesy, ktoré sú najmä pre menšie firmy stále príliš komplikované a zdĺhavé.

Súvisiace články

Aktuálne správy